Universiteit Maastricht bouwt high-tech kas

Universiteit Maastricht bouwt high-tech kas

De Universiteit Maastricht is gestart met de bouw van een speciale kas voor wetenschappelijk onderzoek gericht op de land- en tuinbouw van de toekomst.

De Venlose kas is een belangrijk onderdeel van het Brightlands Future Farming Institute en biedt ruimte voor onderzoek naar teelt-technieken, ontwikkeling van planten, optimalisatie van gezonde voedingsstoffen en de circulariteit en duurzaamheid van productie.

Een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van dit moment is het vinden van oplossingen om ook de wereldbevolking in 2050 op een gezonde, veilige en duurzame manier te voeden. Noord-Limburg is als complete agrifood-sector, en als een van de grotere veredelingsregio’s van Nederland, bij uitstek geschikt om hieraan bij te dragen. De ontwikkeling van nieuwe infrastructuur is daarbij van cruciaal belang.

De nieuwe onderzoekskas maakt deel uit van het Brightlands Future Farming Institute, een kennisinstituut van de Universiteit Maastricht. Het instituut heeft als doel het bijdragen aan de technologische en maatschappelijke uitdagingen in de agrifood-sector door onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling.

Verbinding tuinbouw en gezondheid
Dankzij onder andere de nieuwe kas wordt de verbinding gelegd tussen de primaire en veredelingssector enerzijds en de gezondheidsexpertise van de Universiteit Maastricht en de regio anderzijds. Daarnaast wordt kennis en expertise op het gebied van sensoren, robotica, kunstmatige intelligentie en datamanagement binnen de Universiteit Maastricht gekoppeld aan de kasproductie en (hightech) maakindustrie in de regio.

De onderzoekskas komt op de Brightlands Campus Greenport Venlo en wordt gebouwd met steun vanuit de Regio Deal Noord-Limburg, BASF’s vegetable seeds business, de gemeenten in Noord-Limburg en de Provincie Limburg.

Nieuwe ontwikkelingen
Naast de nieuwe onderzoekskas zijn laboratoria en aanpalende faciliteiten voor wetenschappelijk personeel in ontwikkeling. Op deze manier kan hoogwaardig onderzoek tot stand komen, zowel fundamenteel als toegepast, binnen het instituut en in samenwerking met onderwijs- en business partners. Naar verwachting zal de kas eind 2023 gereed zijn.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie