WUR sluit aan bij project tegen virusziekten

WUR sluit aan bij project tegen virusziekten

Elk jaar brengen virusziekten wereldwijd grote schade toe aan tomatensoorten en komkommerachtigen (cucurbitaceae), wat alleen al in Europa tot 3,5 miljard euro aan oogstverliezen leidt. Het door de EU gefinancierde VIRTIGATION-project is opgezet om opkomende virusziekten in tomaten, cucurbitaceae, meloen, pompoen en courgette te bestrijden. Prof. Yuling Bai, Dr. Lotte Caarls en Prof. Dr. Rene van der Vlugt van Wageningen Plant Research nemen deel aan dit nieuwe onderzoeksinitiatief.

Tomaten en komkommerachtigen behoren tot de meest geproduceerde groentegewassen ter wereld. Deze gewassen worden momenteel aangetast door twee wereldwijd opkomende virussen, het begomovirus ToLCNDV (Tomato leaf curl New Delhi virus) en het tobamovirus ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus). Het door de EU gefinancierde VIRTIGATION-project heeft tot doel tomatensoorten en komkommerachtigen te beschermen tegen deze virusziekten.

ToLCNDV is een DNA-virus dat wordt overgedragen door wittevlieg. ToLCNDV werd voor het eerst gemeld in 1995 toen in India tomaten besmet raakten met het virus. In Europa werd in 2012 ToLCNDV voor het eerst gedetecteerd bij courgettes in Spanje. De infectie veroorzaakt ernstige dwerggroei, vergeling tussen de nerven en bladkrulling. Ernstige infectie kan leiden tot volledig opbrengstverlies.
 
ToBRFV is een RNA-virus en werd voor het eerst ontdekt in Israël in 2014. In de afgelopen jaren zijn in veel Europese landen uitbraken van ToBRFV gemeld, waaronder Nederland (2019).
 
Biobased oplossingen
Momenteel zijn er weinig effectieve oplossingen voorhanden om de vernietiging van gewassen door deze plantenvirussen te stoppen. Het VIRTIGATION-project heeft tot doel de oogstverliezen van tomaten en komkommerachtigen als gevolg van virusziekten tot 80% te verminderen. Bovendien wordt beoogd het gebruik van pesticiden om opkomende virusziekten tegen te gaan, te halveren of zelfs te elimineren. Binnen VIRTIGATION zullen verschillende innovatieve biobased oplossingen worden ontwikkeld om tomaten en komkommerachtigen te beschermen tegen virusziekten. Dit omvat natuurlijke plantresistentie, plantenvaccins, biopesticiden en combinaties daarvan, in een geďntegreerde aanpak voor plaagbestrijding.
 
Het VIRTIGATION-project heeft ook tot doel nieuwe methoden te implementeren voor vroege detectie, preventie en bestrijding van deze plantenvirussen. De verdere ontwikkeling van innovatieve diagnostische hulpmiddelen en online monitoringplatforms moet ertoe leiden dat mogelijke uitbraken worden geďdentificeerd om de verspreiding van virussen te testen, op te sporen en te volgen.
 
Deelname WUR
VIRTIGATION heeft een totaalbudget van € 7 miljoen voor vier jaar en brengt 25 partners uit 12 landen samen. Zowel Wageningen University (WU) als Wageningen Research (WR) zijn partner van het VIRTIGATION-consortium. Prof. Yuling Bai (WU) zal zich toeleggen op onderzoek naar de interactie van tomaat, begomovirus en wittevlieg en het identificeren van tomatengenen voor resistentie tegen ToBRFV. Dr. Lotte Caarls (WR) gaat zich richten op de karakterisering van een tomatengen dat een rol speelt bij natuurlijke resistentie tegen wittevlieg. Prof. dr. Rene van der Vlugt (WR) zal onderzoek doen naar virusepidemiologie en -ecologie, en naar virus- en vectorbestrijding door middel van veredeling en Integrated Pest Management (IPM).
 
Kijk voor meer informatie op www.virtigation.eu

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie