'Moeten leren regie uit handen te geven'

08-09-2015    12:10

"De Nederlandse tuinbouw behoort nog steeds tot de wereldtop.” Dat zei Fred van Heijningen, directeur Food & Agri international bij de Rabobank, vorige week tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland bij Lans.

“We zijn de nummer 1 als het gaat om glasgroente, sierteelt, hightech-kassen en uitgangsmateriaal voor de tuinbouw. Toch kunnen we dit potentieel nog beter benutten. Samenwerking en internationalisering zijn daarbij de sleutelwoorden”, aldus Van Heijningen

Regie uit handen geven
Lans in Maasdijk – een van de modernste tomatenkwekerijen in Nederland – vormde op donderdag 3 september het decor voor de bijeenkomst met ruim 130 ondernemers. DGA en algemeen directeur Leo van der Lans vertelde hoe het familiebedrijf steeds verder groeide en innoveerde. Inmiddels heeft het vijf vestigingen, een verpakkingscentrum en een uitzendbureau. Die groei kwam mede tot stand door samenwerkingen aan te gaan. "We ontdekten al snel dat 1+1 weleens 3 of zelfs 4 kan zijn", vertelde Van der Lans. "De regie uit handen geven en vertrouwen op anderen was iets wat we moesten leren. De eerste stap is het moeilijkste. Maar als je ziet dat samenwerken loont, zoek je het vaker op."

Binnen het Westland ziet Van der Lans veranderende afzetstructuren ontstaan. Ook merkt hij op dat 30 tot 40% van de telers graag wil stoppen, maar dat hun bedrijven ‘onder water’ staan. "Er moet een grote sanering plaatsvinden en aansluiting op één (aardwarmte)systeem is daarbij een vereiste. We behoren nog steeds tot de top van de wereld, maar moeten dat wel zo houden."

Fred van Heijningen van Rabobank is voorstander van een Nederlands tuinbouwplatform. "De Nederlandse tuinbouw heeft een enorm potentieel. Er is een unieke samenwerking met de kennisinstituten en Nederland heeft een belangrijke doorvoer- en distributiefunctie. Toch heeft de Nederlandse tuinbouw sinds 2005 positie verloren en neemt de concurrentie toe. Nederland zou het potentieel veel beter kunnen benutten door samen te werken en te internationaliseren."

Technologie
De meeste kansen ziet Van Heijningen voor de export van tuinbouwtechnologie en kennis. "Deze export is over een aantal jaar groter dan die van sierteeltproducten en groente. Door te investeren in landen als Brazilië, China, Australië en Japan en door mede risico te nemen en te delen in de winst, kunnen we hier een positie veroveren. Alleen samen kunnen we dergelijke kansen grijpen. Combineren dus in plaats van concurreren!"


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...