ABZ Seeds test nieuwe winteraardbei in de winkel

10-12-2020    09:38   |    Goedemorgen

“De smaakvolle aardbei F1 ‘Soraya’ is een belangrijke uitbreiding van ons assortiment voor de Verse Markt”, vertelt Gé Bentvelsen, veredelaar en directeur van ABZ Seeds-Gourmet Strawberries. “Dit doordragende ras gedijt goed onder duurzame LED belichting, en produceert hierbij mooie, stevige en goed houdbare vruchten die bij uitstek geschikt zijn voor de retailkanalen. De eerste oogst van de demoteelt van Soraya wordt getest in de lokale supermarkt ‘Spar Midwoud’, as we speak.”

ABZ Seeds, gevestigd in het Westfriese Andijk, is een veredelingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van F1-hybride aardbeirassen, vermeerderd uit zaad. Al meer dan 20 jaar levert ABZ Seeds wereldwijd een breed assortiment aardbeirassen voor de sierteelt én de verse markt. In het veredelingsproces wordt veel aandacht besteed aan de smaak, dit wordt gecombineerd met de ontwikkelingen op het gebied van telen en trends in de markt.

Duurzame jaarrond teelt
Eén van de marktontwikkelingen, waar ABZ Seeds op inspeelt, is de verschuiving van seizoensvraag naar jaarrondvraag. “De consumptie van aardbeien in Nederland is in 2019 enorm gegroeid ten opzichte van 2018, dat bleek onder andere uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. In 1 jaar tijd is de aardbeiconsumptie in Nederland van 2,6 kg per huishouden naar 3,6 kg gegaan. Dit cijfer geeft aan dat er nog veel ruimte is in de markt. De aardbei, die vooral bekend staat als ‘zomerkoninkje’, valt tegenwoordig ook in de winter steeds meer in de smaak.”

Gé gaat verder: “Deze toenemende marktvraag willen we graag op een duurzame manier invullen, daarom werken wij nu al een aantal jaren aan rassen die zich goed ontwikkelen onder LED assimilatielicht. Vanuit het gezonde uitgangsmateriaal groeit de plant uit tot een sterk en vitaal gewas onder LED. Ook de vruchten die geproduceerd worden zijn mooi, stevig, uniform én bovenal: heel erg lekker! Het doordragende aardbei ras ‘Soraya’ heeft zich ook reeds in de zomerkasteelt bewezen, het ras is dus geschikt voor jaarrond teelt.”

Demoteelt en testmarketing van ‘Soraya’
De demoteelt van de nieuwe winter kasaardbei ‘Soraya’ is in volle gang op Proeftuin Zwaagdijk. Niet alleen het gewas en de teeltomstandigheden worden getest: ook de aardbeien zijn onderwerp van consumenten test-marketing. Dit speelt zich af bij supermarkt ‘Spar Midwoud’, waar de eerste bakjes vers geplukte aardbeien deze week over de toonbank gingen. “We zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking met ‘Spar Midwoud’, het geeft ons een beter beeld van de verwachting van consumenten van aardbeien in de winter,” aldus Gé.

‘Soraya’ is een meisjesnaam van Perzische oorsprong. ‘Soraya’ verwijst naar het Zevengesternte en betekent ook wel ‘juweel’. Aardbei ‘Soraya’ schittert dan ook als een juweel in het ABZ assortiment. In het ontwerp van het etiket laten we de sprookjesachtige Perzische sfeer terugkomen.

Wil je de demoteelt op Proeftuin Zwaagdijk bekijken? Dan kun je met ABZ Seeds een afspraak maken, bel daarvoor: tel. 0228-515 280. Als je zelf onderdeel wilt zijn van de consumenten test-marketing kun je natuurlijk de aardbeien kopen bij ‘Spar Midwoud’, dan proeft je zélf waarom dit dé smaakvolle winteraardbei is.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws