Vraag KAS Weekkalender wk 05/06

05-02-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Welk zout heeft de meeste invloed op de vorming van natuurlijke verdedigingsstoffen in de plant?

ANTWOORD: Kalium

Al vele honderden miljoenen jaren groeien er planten op aarde. Als zij geen manier hadden gevonden om zich te verdedigen zouden ze al lang zijn uitgestorven. Bij een aantasting door schimmels, bacteriën of insecten treedt er automatisch een reactie op: planten gaan in zeer korte tijd stoffen produceren. Dit zijn stoffen als Jasmonzuur, salicylzuur, fenolen, vetzuren en nog een paar stoffen die ervoor zorgen dat het sap in de buurt van de schade of aantasting onmiddellijk sterk verzuurd. Zo erg zelfs dat insecten, geiten, koeien of schimmels de plant niet meer lusten.

Een belangrijke schakel in deze reactie is Calcium. Calcium maakt zelf geen verdedigingsstoffen aan maar is wel noodzakelijk voor het omzetten van de genetische “schakelaars” in het blad zodat de verdedigingsstoffen kunnen worden aangemaakt.
 
Het probleem is dat calciumkanalen in de celwanden van de planten letterlijk worden dichtgedrukt door de overmaat aan Kalium die planten krijgen. Kalium lijkt in heel veel opzichten op keukenzout. Als iemand veel zout eet hoopt het vocht zich op in het lichaam. Dit gebeurt ook in planten.

Door de ophoping van vocht worden de calciumkanalen in het blad door de celspanning (turgor) letterlijk dichtgedrukt. Met als gevolg dat het Calcium niet meer in de cellen kan komen om de “schakelaars” om te zetten die ervoor zorgen dat de plant verdedigingsstoffen aanmaakt. Ziekteverwekkers en insecten hebben dan eigenlijk vrij spel zodat de teler gedwongen is om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Elke teler kan zelf onderzoeken in welke mate de Kaliumgiften kunnen worden teruggeschroefd. Kalium is en blijft een essentieel element, maar het is geen geheim dat planten ziek worden van teveel zout, net als mensen! 

Dus: Kalium heeft de meeste invloed op de vorming van natuurlijke verdedigingsstoffen in een plant.

Meer weten? Plant Health Cure loopt al bijna twintig jaar voorop in het ontwikkelen van bodemverbeteraars met mycorrhiza’s en gunstige wortelbacteriën. Op onze website staat daarom ook veel informatie over de noodzakelijke samenwerking tussen plantwortels, mycorrhizaschimmels en bacteriën. Gezond en weerbaar telen = Plant Health Cure. Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Bel ons kantoor voor een afspraak met een van onze teeltadviseurs. Of kom naar onze stand nr 496 op de HortiContact dagen in Gorinchem van 14 t/m 16 februari.

Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
T: +31 13 7200 300
E: info@phc.eu
W: www.phc.eu


Reacties (1)

Luuk at 24.02.2017

Kunt u mij alstublieft terug mailen ik heb wat vragen.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

HortiSoccer bij Starbucks?

Zijn de posters van HortiSoccer nu ook al verkrijgbaar bij Starbucks? Nee, dat niet. Maar je komt ze wel overal tegen. Want niet alleen de...

Blog: 'Een teken van respect!'

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij...