'Vergunningsplicht voor uitzendbureaus'

26-06-2019    09:46   |    AD

Oppositiepartijen SP en PvdA willen dat de in 1998 afgeschafte vergunningsplicht voor uitzendbureaus opnieuw wordt ingevoerd. Volgens de Kamerleden Bart van Kent (SP) en Gijs van Dijk (PvdA) loopt het aantal misstanden met ‘cowboys’ de spuigaten uit en moet de overheid ingrijpen.

Sinds de vergunningplicht werd afgeschaft is het aantal uitzendbureaus in Nederland gestegen met ruim 10.000 naar 14.200. Er is vooral een wildgroei ontstaan aan bureautjes die laaggeschoold werk aanbieden, waarbij regelmatig misstanden aan het licht komen. Zo zijn er gevallen bekend waarbij uitzendpersoneel wordt onderbetaald of door een faillissement helemaal geen salaris krijgt. Ook zijn er bureaus die het niet zo nauw nemen met de arbeidsomstandigheden of huisvesting van hun, vaak uit het buitenland afkomstige werknemers.
Voor SP en PvdA is de maat vol. Zij zeggen niet langer vertrouwen te hebben in de zelfregulering van de uitzendbranche. "Na ruim 20 jaar kunnen we rustig concluderen dat die mislukt is", zegt SP’er Van Kent. "Cowboys zorgen voor oneerlijke concurrentie voor uitzenders die zich wel netjes aan de regels houden", meent PvdA’er Van Dijk.
Verdienmodel
De Kamerleden wijzen erop dat ook uitzendorganisaties zelf vragen om strengere regels. Zo pleitte OTTO Workforce, een van de grootste spelers in de uitzendbranche, recentelijk ook al voor herinvoering van de vergunningsplicht. Ook zou er een strenger beleid moeten komen om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren.
De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken over de arbeidsmarkt. SP en PvdA zullen daarin gezamenlijk meerdere voorstellen doen om misstanden in de uitzendbranche tegen te gaan. Naast een vergunningsplicht zouden uitzendbureaus ook verplicht moeten worden een deposito van 100.000 euro te storten op een geblokkeerde rekening. Als een uitzendbureau geen salarissen uitkeert of fraudeert, kunnen werknemers of de overheid dit geld gebruiken om achterstallig loon of bijvoorbeeld een belastingschuld te voldoen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws