Veel LNG in aantocht

Veel LNG in aantocht

De komende twee weken worden er maximaal acht LNG-tankers verwacht bij de Gate- en Eemshaventerminals, vrijwel allemaal afkomstig uit de Verenigde Staten. De orkaan Ian lijkt geen schade te hebben veroorzaakt bij de LNG-fabrieken in de Golf van Mexico. In vergelijking met Azië liggen de gasprijzen in Europa nog steeds ruim hoger de komende winter, maar liefst 40 tot 80 €ct/m3. Daardoor het meeste flexibele LNG-aanbod naar Europa, maar een koude Aziatische winter kan de prijzen daar snel opdrijven, aldus AgroEnergy.

Het onderhoud aan de Noorse gasinstallaties neemt in rap tempo af, waardoor er dagelijks weer meer dan 300 miljoen m3 richting Noordwest-Europa stroomt. De afgelopen weken viel er door dat onderhoud regelmatig 100 miljoen m3/dag weg. De komende dagen trekt de wind flink aan, waardoor de inzet van gascentrales beperkt is. En op de meeste dagen doet de zon nog flink mee in de elektriciteitsproductie. Dit alles zijn prijsdrukkende invloeden, maar de (politieke) spanningen en mogelijke marktingrijpen vanuit de EU zullen de prijzen flink in beweging houden.

Bijeenkomst energieministers
Deze vrijdag komen de Europese energieministers samen om knopen door te hakken over het beteugelen van de hoge energieprijzen. Vijftien ministers pleiten voor een gasprijsplafond, maar dat blijft een heet hangijzer in de Europese Commissie. Ze geven aan dat er een plafond kan worden ingesteld waarmee de leveringszekerheid niet in gevaar komt en waarmee tegelijkertijd energiebesparing wordt bewerkstelligd. Nederland en Duitsland zijn geen voorstander van een prijsplafond.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie