Variabele LED belichting in aardbei onderzocht

Variabele LED belichting in aardbei onderzocht

Deze week start de eerste belichtingsproef op het Delphy Innovative Soft Fruit Cente (ISFC). In deze proef wordt er gewerkt met een variabel LED spectrum gedurende de dag. Hierdoor niet alleen de energie aanmaak van de plant beďnvloedt, maar ook de plantreactie.

Delphy Innovative Soft Fruit Cente (ISFC) vormt een brug tussen onderzoek, innovatie en de praktijk. Hiermee fungeert Delphy ISFC als een broedplaats voor kennis en innovatie en tevens als de 'huiskamer' van de internationale zachtfruit sector. Op internationale schaal brengen we kennisontwikkeling en kennisverspreiding op unieke wijze samen.

Het basisprincipe van de belichtingsproef is afgelopen jaar in klimaatcellen beproefd door Plant Lighting. Door het variëren van het spectrum gedurende dag ervaart de plant dit niet als lange dag. Wat stuurmogelijkheden biedt op gebied van plantfysiologie en plantopbouw.

Op het Delphy ISFC wordt de volgende stap genomen; de vertaling van het principe naar een teeltconcept. In week 38 worden diverse junidragende rassen in de belichte afdeling geplant. Het doel is om 5 december te starten met oogsten en de productie door te trekken tot juni. In het te beproeven teeltconcept is deze periode opgedeeld in fasen, waarbij er in iedere fase anders gewerkt wordt met belichting, zowel spectrum als day light integral (DLI) en de klimaatsturing. Hiermee werken we aan innovatieve teeltconcepten, voor en door de praktijk, om hoger efficiëntie en productie te behalen.

Partners in dit project zijn: Signify, NIAB-EMR, Fresh Forward Breeding, Flevo Berry en Plant Sciences Europe. Belangrijke aandrijver voor dit project zijn de Delphy ISFC Innovatiepartners.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie