'Trek maatregelen in Europa gelijk'

17-05-2022    10:07   |    Goedemorgen

Steeds meer Europese telers worden beschermd tegen de hevige impact van de oorlog in Oekraïne. Diverse lidstaten geven hun telers al toegang tot Europese steunmaatregelen en vullen deze crisisbudgetten aan. Nederlandse telers hebben dit niet. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa en zet de Nederlandse glastuinbouw verder onder druk, meent Glastuinbouw Nederland.

In aanloop naar het LNV-Kamerdebat roept Glastuinbouw Nederland daarom het kabinet op om een borgstellingskrediet in te stellen, het EU-steunpakket te benutten en de Europese crisisreserves te cofinancieren. Om te voorkomen dat het licht in de kas uit gaat.

De glastuinbouw levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame, gezonde en gelukkige maatschappij. Telers staan garant voor een rijk gevarieerd aanbod aan groenten, fruit, bloemen en planten. Die producten zijn van grote betekenis voor vele miljoenen consumenten in Europa, elke dag. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne worden telers echter geconfronteerd met enorme kostenstijgingen voor grondstoffen, kunstmest, gas en diesel. Veel ondernemers zitten in liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen. De positie van de Nederlandse glastuinbouw staat daarmee op het spel. Glastuinbouw Nederland pleit daarom voor een borgstellingskrediet. Dit geeft glastuinbouwbedrijven toegang tot financiering om te verduurzamen. Bedrijven moeten immers ook financieel fit zijn om de energietransitie te maken.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws