Telers en BASF praten bij over UPstage via DIGITALK

Telers en BASF praten bij over UPstage via DIGITALK

Krachtig, sterk en goed in alle weersomstandigheden. Dat zijn de kenmerken van het nieuwe Nunhems komkommerras UPstage, afkomstig uit de nieuwe familie UpBeat. Na succesvolle proeven afgelopen jaar, werd het ras door BASF voor de onbelichte hogedraadteelt in het voorjaar 2020 in de markt geďntroduceerd. Samen met telers en teeltadviseurs keek BASF in een DIGITALK naar de teeltsituatie.

Kees van Vliet, Account Manager komkommer, trapte de UPstage DIGITALK af met een inleidende presentatie over het ras, de resultaten van 2020 en voorafgaande jaren en de ervaringen tot op heden.  "UPstage is sterk op zijn vrucht en selectief. Het is niet gevoelig voor mycos, splijtkoppen, broei- en zwarte koppen. Dat maakt dat het ras onder de wisselende weersomstandigheden die we in het voorjaar in de niet belichte teelt hebben, niet of nauwelijks abortie laat zien.", aldus van Vliet.  In de proeven van 2019 en de teelt 2020 blijkt dat UPstage meer stuks produceert ten opzichte van het standaard ras. Hetzelfde geld voor de kilogram-productie.  UPstage kenmerkt zich verder door een open gewas, beheerste lengtegroei en is groeikrachtig en vrij enkelvruchtig. "Al met al een ras dat zich vergeleken met standaards kenmerkt door arbeidsvriendelijkheid -hierbij moet je denken aan klippen, zakken, dunnen en andere werkzaamheden zoals blad verwijderen", constateert van Vliet.
 
Dat bevestigde ook teeltadviseur Peter Schreurs van Innocrop tijdens de DIGITALK: "Het is een ras dat groeikrachtig is wat je vanaf het begin van de teelt iets generatiever moet durven te sturen, dus met hogere temperatuur weg zetten. Vruchtaanleg is sterk en weinig abortie gevoelig. Hij is voldoende selectief. Zijn bladstand vind ik opvallend recht opstaand, dus  qua arbeid en ook qua licht in het gewas is dat alleen van voordeel. Tot nu toe ziet het er veelbelovend uit."

Aansluitend konden de telers live mee kijken met Account Manager Rens Muusers in de kas van van Lipzig Tuinderijen: "Helaas maakt het corona op dit moment niet mogelijk om een open dag te organiseren. Met de DIGITALK hebben we een uitstekende mogelijkheid gevonden om de telers toch live in de kas mee te nemen, het gewas ter plekke te laten zien en vragen te beantwoorden. Dit werd zeker gewaardeerd."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie