'Teeltkennis behouden binnen de onderneming'

21-11-2017    09:25   |    Goedemorgen

Theo van Noord startte in 2001 als zelfstandig tomatenteler. Sindsdien is zijn bedrijf – Noordhuys Tomatoes - uitgegroeid naar 14 hectare, verdeeld over vestigingen in Oude-Tonge en Tinte. Die plaatsen worden vaak gezien als 'het buitengebied'. Maar ook die plekken verdienen een gezonde tuinbouwtoekomst, aldus Van Noord, lid van het HOT-adviesorgaan. "Juist in de buitengebieden zitten steeds meer telers."

The Greenery nam in najaar 2016 samen met vijf andere telersverenigingen het initiatief tot Federatie VruchtgroenteOrganisaties (FVO). “We willen meer samenwerking, meer eenheid in de afzet”, vertelde Van Noord in een eerder gepubliceerd interview op Onderneming2026.nl. Van Noord is bestuurslid van Coforta, de coöperatie die eigenaar is van The Greenery. FVO werkt binnen HOT aan een versterking van de afzetstructuur voor glasgroentetelers. “In het verleden is dat vaker geprobeerd, maar telkens zonder resultaat. Wij hebben goede hoop dat het nu wél lukt. Hoe? Door eerst te praten over zaken waarop je elkaar niet beconcurreert. En door er eerst tijd in te steken om elkaar te begrijpen.”

Binnen de achtkoppige adviesgroep is gezocht naar de beste balans tussen glasgroente en sierteelt én een goede geografische vertegenwoordiging. Deelname van Van Noord was bijna vanzelfsprekend: teler van glasgroente (tomaten), ondernemer op Goeree Overflakkee en bestuurslid van Coforta. Van Noord: “Ik ben een van de weinige telers uit het buitengebied. Daarmee kan ik een ander geluid laten horen. Zo ben ik bij een van bijeenkomsten over de warmterotonde geweest: zo’n onderwerp ligt voor telers uit het buitengebied heel anders van voor telers uit het Westland. Maar bij andere dossiers liggen onze belangen veel dichter bij elkaar. Zo is het ook voor telers in het buitengebied belangrijk dat er in de regio voldoende tuinbouwgebieden zijn.”

Lees het volledige interview op Onderneming2026.nl


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: Brinkman bouwt in Venlo

Royal Brinkman bouwt een nieuwe vestiging in Venlo. Eén van de vele signalen dat het tuinbouwgebied rondom Venlo een enorme vlucht aan het...

'Tuinen Bij' Holland Strelitzia

Wij mochten weer even komen tuinen. Dit keer in Zevenhuizen bij Holland Strelitzia, je weet wel die mooie papegaai bloemen. Nu nog vol in de...