Sturing microbiologie in water stap dichterbij

Sturing microbiologie in water stap dichterbij

In een tweejarig onderzoeksproject brengen Groen Agro Control, KWR en Stichting Control in Food & Flowers in kaart hoe het microbiologische ecosysteem in de water- en wortelmilieus van substraatteelten positief kan worden beďnvloed. Over dit ecosysteem was tot voor kort weinig bekend.

Jolijn Bonnet van SCFF vertelt wat er in de afgelopen maanden is geleerd. Een praktisch stuurinstrument is weliswaar nog ver weg, maar er komt meer tekening in de kennis en mogelijkheden op termijn.

Interactie
De water- en wortelmilieus in substraatteelten vormen een dankbare voedingsbodem voor zowel gunstige als schadelijke microben. In organisch-microbiologisch rijke systemen krijgen pathogenen doorgaans weinig ruimte en weten planten zich beter te weren. Wortelexudaten spelen een belangrijke rol in dit ecosysteem. Deze organische stoffen, die planten zelf produceren, omvatten tal van bekende en minder bekende verbindingen, zoals fenolen en fenolzuren, suikers, aminozuren en vetzuren. Sommige daarvan vinden al toepassing als biostimulanten en het aantal telers dat hier op korte of langere termijn iets mee wil doen, groeit gestaag. Meer kennis over de interacties tussen specifieke exudaten en het microleven in de wortelomgeving kan die ontwikkeling bevorderen  en daardoor bijdragen aan de verdere ontwikkeling robuuste, duurzame teeltsystemen op substraat.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie