Scouten in paprika om plagen te voorkomen

Scouten in paprika om plagen te voorkomen

Ook in de paprikateelt geldt: scouten is essentieel. Wanneer je plaaginsecten tijdig lokaliseert, kun je de verdere ontwikkeling in de kiem smoren. Dat is de boodschap van John van Eijk, adviseur van Biobest Nederland. "Dat begint met vangplaten ophangen. De meeste telers kiezen bij de start voor een chemische spuitcyclus. Daarna is het goed om zo snel mogelijk een roofmijtpopulatie op te bouwen, die klaarstaat als plagen zich aandienen."

Paprikatelers kiezen meestal gele vangplaten - Bug-Scan Yellow - voor de tijdige waarneming van plagen als trips, witte vlieg en mineervlieg. Van Eijk: "Soms gaat de voorkeur uit naar blauwe vangplaten Bug-Scan® Blue. Telers treffen hier vooral grote aantallen trips op aan. Dat maakt deze bijzonder geschikt voor de monitoring van dit plaaginsect."

Standing army opbouwen
Na de spuitcyclus is het belangrijk om in zo kort mogelijke tijd een goede roofmijtenpopulatie op te bouwen, het zogenaamde 'standing army'. "Deze populatie staat dan klaar om de belangrijkste plagen trips, witte vlieg en/of spint te bestrijden. Biobest heeft verschillende roofmijten die effectief zijn, zoals Montdorensis-System, Swirskii-System of Degenerans-System. Telers kiezen meestal voor de roofmijt die al jaren goede diensten heeft bewezen", vertelt Van Eijk.

Gericht ingrijpen
Het hele seizoen blijft nauwkeurig scouten essentieel. "Als zich een ziekte of plaag aandient, kunnen telers gericht ingrijpen. Zo kan de Californische trips het tomatenbronsvlekkenvirus overbrengen. Vindt een teler een besmette plant, dan kan hij die het beste direct verwijderen."

Stinkwants monitoren
Nauwkeurig scouten en gericht bestrijden is ook het advies voor de stinkwants Nezara viridula, een schildwants die in paprika's een steeds groter probleem wordt. Van Eijk: "Een effectieve manier om deze biologisch te bestrijden, is er nog niet. Het is cruciaal om goed te monitoren. Als een teler de stinkwants ontdekt, kan hij die het beste pleksgewijs aanpakken. Omdat werkzame middelen tegen stinkwants nadelig zijn voor de biologie, is het beter om niet te snel vollevelds te corrigeren."

Crop-Scanner
Tot slot wijst Van Eijk op het gebruik van de Crop-Scanner: "Met deze handige digitale tool kun je ontwikkelingen in het gewas op de voet volgen. De scout kan met behulp van de Crop-Scanner app alle observaties in het gewas en tellingen op vangplaten onmiddellijk digitaal ingeven. In het webportaal kan de teler deze scoutgegevens terugvinden, de kaart van de kas bekijken en hotspots visualiseren. De teler kan daar ook zien hoe plagen zich in de tijd ontwikkelen." 

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie