Gezond eten drie keer duurder dan ongezond

13-10-2014    10:25

Of mensen gezond eten, wordt vooral bepaald door de prijs, zo stellen Britse onderzoekers. Zij hebben in hun land het prijsverschil uitgerekend, en dat blijkt enorm te zijn. Gezond eten is in Groot-Brittannië liefst drie keer duurder dan ongezond voedsel.

Dat schrijft HLN.be. Duizend kilocalorieën zijn in een ongezond dieet in het Verenigd Koninkrijk al te koop voor gemiddeld 2,50 pond (3,18 euro). Wie evenveel calorieën wil aan gezonde voeding is met 7,49 pond (9,51 euro) drie keer zo veel kwijt.

39 procent van de Britten vindt de prijs het allerbelangrijkste criterium voor de aankoop van voeding, gezondheid staat maar voor 9 procent bovenaan. Liefst 91 procent van de Britten heeft prijs in zijn top vijf van aankoopmotieven staan, terwijl gezondheid slechts bij 49 procent de top vijf haalt.

Kortom: of mensen gezond eten, wordt vooral bepaald door de prijs. Dat kan gevolgen krijgen voor de voedselzekerheid, zo waarschuwen onderzoeker Nicholas Jones en zijn drie collega's in een op de wetenschappelijke site Plos One gepubliceerd artikel. Jones en de zijnen baseerden zich voor hun onderzoek op de prijsindexcijfers van het Britse bureau voor statistiek en op gegevens van het Food Standards Agency, een overheidsdienst die de voedselkwaliteit onderzoekt.

Kloof wordt groter
De onderzoekers stelden ook vast dat het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten de voorbije twaalf jaar alleen maar verder de hoogte inging. Het verschil in prijs tussen gezond en ongezond voedsel wordt steeds groter. Sinds 2002 werd gezond eten 33 procent duurder, ongezond voedsel 41 procent. In diezelfde periode zakte de waarde van het pond door inflatie met 25 procent. Daardoor werd in reële prijzen het gezondere voedsel 8 procent duurder en het ongezonde 19 procent.

In Nederland gebeurde hetzelfde, zo stelt het Voedingscentrum. Uit cijfers van het  Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat veel gezonde voedingsmiddelen procentueel veel duurder werden dan ongezonde producten. Zo werden suiker, ijsjes, snoepgoed en sausjes de voorbije jaren zelfs goedkoper. Brood, fruit en (diepvries)vis werden meer dan 20 procent duurder. De inflatie bedroeg 24 procent.

Toch denkt het Voedingscentrum dat de prijs van gezond eten in Nederland geen probleem is. Volgens een woordvoerder kost een afgewogen gezond dieet, waarin ook een glas frisdrank per dag zit, niet meer dan 5,62 euro voor vrouwen. Mannen eten meer en zijn 6,09 euro kwijt.

(Foto: The Greenery)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Geslaagde Horti Experience

Al weer voor de achtste keer bezochten de buitenlandse Royal Brinkman medewerkers deze week het hoofdkantoor...