Snij-anthurium bespaart fors in 2SaveEnergyKas

27-05-2020    10:20   |    Kas als Energiebron

Ongeveer vijftien maanden geleden gingen bij Wageningen University & Research in Bleiswijk de eerste planten de 2SaveEnergyKas in voor het onderzoek naar een onbelichte, klimaatneutrale teelt van snij-anthuriums. Teeltadviseur Gert Benders van Tuinbouwadviesbureau Van der Ende ziet een goede, hoge productie en leerzame aspecten op gebied van energiebesparing.

Maandelijks bezoekt Gert Benders de kas in Bleiswijk om te zien hoe het gewas erbij staat en mee te denken over het gewasonderhoud. “Dat moet zo goed mogelijk aansluiten bij de praktijk”, zo geeft hij aan. Ook bemesting en kasklimaat hebben zijn aandacht bij het bezoeken van de proef.

Meer licht kortere planten
Uiteraard wordt er anders geteeld dan op praktijkbedrijven, met als belangrijk verschil het toelaten van meer licht in de kas; minder schermen en daardoor meer PAR-licht. “Dat leidt tot een gewas dat er wat anders uitziet. Meer licht resulteert in kortere planten, dat is een voordeel. Een anthuriumplant rekt vrij snel, waardoor de planten soms al na twee jaar omvallen. In een meer gedrongen gewas is dat minder het geval.”

Lees hier verder


Reacties (1)

L de Moor at 16.08.2022

Dit Marokkaanse zeewater project komt bij mijn zeer vreemd over, want hier in Nederland schermt men met een kostprijs van 20 euro per KUUB om drinkwater te maken van zeewater.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Geslaagde Horti Experience

Al weer voor de achtste keer bezochten de buitenlandse Royal Brinkman medewerkers deze week het hoofdkantoor...