Prinses Alexia smult van ‘Limalexia-aardbeien’

09-08-2018    07:10   |    Goedemorgen

Bij de Koninklijke Familie stonden afgelopen week aardbeien van het nieuwe ras Limalexia op tafel. Een afvaardiging van veredelaar Limgroup en plantenkwekerij Aardbei Extra bracht een bezoek aan Paleis Noordeinde, en liet een overheerlijk pakketje aardbeien achter voor Prinses Alexia en haar familie. In november wordt het nieuwe ras, dat is vernoemd naar de prinses, gepresenteerd aan telers.

Limgroup wilde Prinses Alexia al vóór deze officiële lancering laten kennismaken met het nieuwe ras. Daarom togen veredelaarster Brigit van Kampen en Product Specialist Strawberry Jos Aben van Limgroup, samen met plantenkweker Robert van de Zanden van Aardbei Extra, naar Paleis Noordeinde. Hier overhandigden zij een speciale mand met ‘Limalexia’s’ aan de beveiligers van het paleis. “We hebben Alexia zelf helaas niet gesproken, maar wel een officiële brief ontvangen van een woordvoerder van het Koninklijk Huis”, zegt Jos Aben. “Zij bedankte ons voor de aardbeien en schreef dat Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia der Nederlanden ‘onze vriendelijke geste’ bijzonder op prijs stelde. Daar deden we het voor!”

Het nieuwe aardbeienras kan volgens Limgroup de concurrentie aan met Elsanta. De junidrager, waar al sinds 2014 externe proeven mee zijn uitgevoerd en die geschikt is voor verschillende teeltsystemen, onderscheidt zich volgens de veredelaar door grotere vruchten en daarmee betere plukprestaties, een goede smaak en een opbrengst die structureel hoger ligt dan bij Elsanta. “Hoewel de Limalexia later dit jaar officieel wordt geïntroduceerd tijdens de aardbei- en aspergebeurs in Karlsruhe, is het ras nu al commercieel beschikbaar voor telers”, zegt Aben. “In 2018 zijn er veel demoplanten verkocht aan telers in diverse landen in Noord-Europa. De ervaringen van deze demotelers zijn erg positief, wat de verkoop van het ras een boost heeft gegeven. De miljoenen planten die voor volgend jaar beschikbaar zijn, zijn inmiddels al allemaal verkocht c.q. gereserveerd.”

Limalexia is de eerste introductie uit het aardbeienveredelingsprogramma van Limgroup. De vermeerdering wordt uitgevoerd door Kraege Beerenpflanzen, Van den Elzen, Rapo, Neessen en Aardbei Extra. 

Foto's: Jos Aben, Robert van de Zanden en Brigit van Kampen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: Brinkman bouwt in Venlo

Royal Brinkman bouwt een nieuwe vestiging in Venlo. Eén van de vele signalen dat het tuinbouwgebied rondom Venlo een enorme vlucht aan het...

'Tuinen Bij' Holland Strelitzia

Wij mochten weer even komen tuinen. Dit keer in Zevenhuizen bij Holland Strelitzia, je weet wel die mooie papegaai bloemen. Nu nog vol in de...