Prijs paprika weer naar normaal niveau

14-09-2018    09:41   |    Goedemorgen

[GFActueel] Aan de hoge paprikaprijzen van afgelopen weken is plots een eind gekomen en zijn weer op normaal niveau. Nederlandse rode en gele paprika leken het toch beter te doen dan de buitenlandse ondanks de hoge prijzen op Duitse groothandelsmarkten.

De indicatieve klokprijzen van rode en gele paprika waren de afgelopen weken torenhoog opgelopen door de schaarste. De grovere sorteringen van rode paprika haalden in de loop van vorige week ruim € 3 per kilo bij BelOrta en ZON Fruits & Vegetables. Gele paprika ging zelfs boven de € 3,20 per kilo uit. Groene paprika piekte een week ervoor met € 2,30 per kilo. Voor telers die konden leveren, waren het mooie tijden!

Meer gele paprika's in één dag dan in de hele vorige week
Aan die hoge prijzen is helaas abrupt een eind gekomen. Maandag kwam BelOrta op een prijs van € 1,74 voor de grootste sortering (95+) gele paprika. Eind vorige week was dat bijna het dubbele: € 3,24 per kilo op vrijdag. Bij ZON was op 7 september al 75 cent per kilo van de gele paprikaprijs afgegaan. Afgelopen maandag kwamen bij BelOrta meer gele paprika’s (sortering 95+) voor de klok dan in de hele week daarvoor. Hetgeen ook de daling van de prijs verklaart.

Ook meer rode
De rode paprika leverde afgelopen maandag nog bijna € 1 per kilo meer op bij BelOrta dan de gele. Sinds woensdag zijn de prijzen bij BelOrta op gelijk niveau, onder € 1,30 per kilo. ZON noteerde gisteren € 1,28 per kilo en The Greenery nog 20 cent meer. Gisteren is daar ruim 30 cent per kilo afgegaan. De rode paprika kende bij BelOrta een minder grote aanvoerpiek dan de gele. 

Minder groen
Van de groene paprika (85+) is bij BelOrta deze week juist ruim 25% minder aangevoerd dan in de twee weken ervoor. Bij de groene paprika lijkt de aanvoerontwikkeling weinig invloed te hebben op de prijsvorming. De klokprijs lag maandag rond 1 euro per kilo, 20 cent lager dan eind vorige week. Bij ZON en The Greenery was de indicatieve klokprijs voor groene paprika (181/221) afgelopen maandag nog boven € 1,20 per kilo, maar daarna zakte hij ook daar onder de grens van € 1 per kilo.

Nederlandse paprika toch gewild
In vergelijking met de afgelopen twee jaar waren de hoge prijzen uitzonderling en komen de prijzen nu weer op meer 'normaal' niveau. Nederlandse rode en gele paprika leken ondanks de hoge prijzen hoge prijzen de buitenlandse concurrentie van het lijf te houden op Duitse groothandelsmarkten. Dat zegt marktonderzoeksbureau BLE in haar marktbericht over vorige week. De onderzoekers concludeerde dat de concurrentie niet erg lijkt te profiteren van de hoge Nederlandse prijzen. Dat zit hem vooral in de kwaliteit van de Nederlandse paprika.

Meer cijfers, duiding en informatie bij GFActueel

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Er is er weer eentje jarig!

Onze fotograaf Glenn is jarig. Niet dat hij veel tijd heeft om jarig te zijn, want hij moet KAS Magazine opmaken. Die gaat immers maandag...