'Predator voedt zich zelfs met uitdagende soorten'

'Predator voedt zich zelfs met uitdagende soorten'

Micromus-System, het unieke, nieuwe biologische bestrijdingsmiddel van Biobest ter bestrijding van alle veel voorkomende bladluissoorten in bedekte teelten, heeft vorige week de GreenTech Innovation Award gewonnen voor het meest revolutionaire idee. "We zijn erg blij dat we deze prijs hebben gewonnen, waarbij alle sleutelelementen zoals onderzoek, ontwikkeling en innovatie worden erkend die helpen de sector toekomstbestendig te maken en bijdragen aan de duurzaamheid ervan", vertelt Ines de Craeker, Product Manager beneficial insects bij Biobest.

De Craeker reageerde afgelopen week op Paprika Tasty Radio op het winnen van de award. Luister dat gesprek hier terug.

"Micromus-System is een generalistische predator - en de eerste commercieel beschikbare bruine gaasvlieg in Europa - die op weg is om een sleutelrol te gaan spelen in de bestrijding van bladluizen. Nu het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds verder wordt beperkt, zal dit nieuwe product een belangrijke rol spelen in de biologische bestrijding van deze veel voorkomende plaag."

Zowel de Micromus adulten als de larven jagen op bladluis en kunnen een belangrijke rol spelen bij het beschermen van de teelt van groenten, zacht fruit, siergewassen en medicinale cannabis.  De vraatzuchtige adulten leven aanzienlijk langer dan andere commerciële bladluisbestrijders en werken binnen een breder temperatuurbereik en hebben maar weinig prooi nodig om te overleven, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan op het gebied van bladluisbestrijding.

"Hoewel er meer dan 15 verschillende soorten bladluis voorkomen in bedekte teelten, zijn parasitaire bestrijdingsmaatregelen vaak soortspecifiek", legt De Craeker uit. "Micromus is een robuuste predator die zich voedt met alle veel voorkomende bladluissoorten, zelfs uitdagende soorten waarvoor geen commerciële parasitoďde beschikbaar is.

"Micromus is complementair en compatibel met bestaande oplossingen. Om bestrijdingsprogramma's te optimaliseren wordt een strategie aangeraden waarin bladluisparasitoďden worden gecombineerd met generalistische predators, zoals Micromus."  

Micromus-System wordt geleverd in Biobest's nieuwe 100% biologisch afbreekbaar verpakking. Ontworpen om het uitzetten van gaasvliegen te optimaliseren en tegelijkertijd de afvalverwerking te vereenvoudigen, aangezien de verpakking tussen de gewassen af kan breken.  

Baanbrekend monitoringsysteem
Het baanbrekende scoutingsysteem Trap-Eye van Biobest die geďntegreerd plaagbeheer (IPM) automatiseert en nauwkeuriger, schaalbaar en betaalbaar maakt, was geselecteerd voor de GreenTech Concept Award als meest veelbelovend nieuwe idee. De lancering van dit systeem, waarvoor een octrooi is aangevraagd, staat voor 2023 gepland. "Hoewel Trap-Eye de Concept Award niet heeft gewonnen, zullen telers dankzij deze innovatie een gedetailleerd inzicht krijgen in de dynamiek van plagen in kassen, zonder dat ze tijd en geld hoeven te investeren in opleiding van personeel, het handmatig tellen of het invoeren van gegevens", vertelt Sam Gui, Market Development Manager voor hightech IPM bij Biobest. "Dit innovatieve systeem zal net zo goed werken in lowtech plastic tunnels als in hightech kassen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie