Plasma geactiveerd water als alternatief kunstmest

28-06-2022    11:09   |    Goedemorgen

Een alternatief voor kunstmest is plasma geactiveerd water. Dit is nitraatrijk en daardoor zeer geschikt als meststof voor planten. Het is duurzaam te produceren uit alleen water, lucht en elektriciteit en is een kopie van een natuurlijk proces; tijdens een onweersbui regent het immers plasma geactiveerd water.

Een belangrijk voordeel van deze meststof is bovendien dat ze op elke locatie met elektriciteit makkelijk lokaal geproduceerd kan worden.

“We maken plasmawater uitsluitend met behulp van water, lucht en elektriciteit. Dat doen we door lucht in de plasmafase te brengen, dat is eigenlijk de vierde geaggregeerde toestand naast vast, vloeibaar en gas”, legt Paul Leenders van VitalFluid in KAS Magazine uit, “Lucht bestaat voor 20% uit zuurstof en voor 80% uit stikstof. Door een elektrische lading worden stikstof en zuurstof in water opgelost en ontstaat plasma geactiveerd water.”

Plasma geactiveerd water is een kopie van een bestaand natuurlijk proces, legt Leenders uit. “Het regent regelmatig plasma geactiveerd water tijdens een onweersbui. Dit water krijgt ook een elektrische lading door de bliksem, waardoor plasma geactiveerd water ontstaat. Dit geldt ook voor oppervlaktewater waar de bliksem inslaat. Dit proces hebben wij nagemaakt, zodat we het op een veilige manier kunnen simuleren in een reactor. Het is overigens een bekend principe. Men weet al langer dat gebieden waar het vaak onweert vruchtbare grond hebben.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws