'Geen recessie door Brexit'

29-06-2016    10:16   |    KAS TuinbouwCommunicatie

De Nederlandse economie ondervindt flinke schade van de Brexit. Het ING Economisch Bureau past de vooruitzichten aan op basis van een nieuwe werkelijkheid. Marieke Blom ING hoofdeconoom Nederland: “Ik wil de economische pijn in perspectief plaatsen: we verwachten geen recessie, wel minder economische en werkgelegenheidsgroei dan we eerder dachten.“

Door de Brexit is een onzekere periode aangebroken waarbij de economische groei in het Verenigd Koninkrijk stokt. Als Britse consumenten en ondernemers op de rem gaan staan, raakt dat de Nederlandse economie. Bijna 4% van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) en 300.000 banen zijn te danken aan het VK. Maar niet alleen een lagere Britse vraag treft exporteurs, het pond staat ook onder druk ten opzichte van de euro. Hierdoor worden Nederlandse producten flink duurder voor de Britten.
 
Groothandel
Van alle Nederlandse sectoren doet de groothandel de meeste zaken met het VK. Zo gaat ruim tien procent van de wederuitvoer naar de andere kant van de Noordzee. Een lagere Britse groei leidt tot vraaguitval. Ook maakt een duurdere euro ten opzichte van het pond de Nederlandse groothandel minder concurrerend.
 
De uitslag van het Britse referendum drukt het vertrouwen van Nederlandse consumenten. Zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder ruim 43.000 respondenten. Een ruime meerderheid van de consumenten (56%) geeft aan na het Britse ‘Ja’ negatiever te zijn geworden over de Nederlandse economie.
 
Detailhandel
Wanneer het vertrouwen onder consumenten daalt kan dit leiden dat tot uitstel of afstel van bestedingen. Met name duurzame consumptiegoederen en horeca worden getroffen. Marieke Blom: “De economische schade zit hem in de kleine dingen. Een etentje laten schieten, een minder dure telefoon kopen of dat zomerjurkje toch maar laten hangen.”
 


Reacties (1)

Martine van der Meer at 26.06.2019

Heb een nieuwe blog hierover. Net ingestuurd ;-)

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Toelating Admire vervalt

Bayer vraagt geen herregistratie van imidacloprid aan als gewasbeschermingsmiddel in de EU. De EU-lidstaten...

Dag van de Bierblikjes!

In het intro van deze nieuwsbrief schreven we al dat het vandaag de Dag van de Pindakaas is. Maar het blijkt...