'Op tijd actie tegen rupsen'

06-08-2019    09:56   |    Goedemorgen

Na een rustig voorjaar neemt de plaagdruk van rupsen deze zomer toe. Belangrijk is dat telers alert blijven en op tijd beginnen met plaagbestrijding, zo geeft Biobest aan. "Met een strak spuitschema kan Delfin WG een goede bijdrage leveren aan het terugdringen van onder andere Turkse mot, Duponchelia en Tuta absoluta."

“We zien de plaagdruk nu toenemen op groente- en sierteeltbedrijven. Aantastingen door Turkse mot en tomatenmineermot Tuta absoluta zijn erg actueel”, vertelt Biobest-adviseur Stefan Bohte. “Vorig jaar kwam Delfin WG als biologisch gewasbeschermingsmiddel op de markt en we zien inmiddels goede resultaten van dit middel.”

Delfin WG werkt op basis van BTK. Deze afkorting staat voor Bacillus thuringiensis, subsoort kurstaki. Het bevat sporen en kristallen van deze bacterie. Als rupsen van bespoten bladeren eten, worden de kristallen in hun spijtverteringskanaal omgezet in toxines. Daardoor gaan de schadelijke rupsen dood.

Geen residu
“Het middel heeft een brede werking en pakt allerlei soorten rupsen aan. Bovendien werkt de toepassing geen resistentievorming in de hand”, vult Bohte aan. De fijne formulering geeft naast een goede verdeling over het gewas geen residu op het geoogste product. Wordt het middel gemengd met andere gewasbeschermingsmiddelen dan hoeft er dus ook geen residu te ontstaan.

Per bespuiting is 750 gram per hectare al voldoende. “Bij relatief lage doseringen zien we al een goed dodend effect. Onder invloed van UV breekt het product sneller af. Daarom is het belangrijk om ook de weersomstandigheden mee te nemen in de beslissing hoe vaak je de behandeling herhaalt”, geeft Bohte als advies.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hortispoor gelanceerd

Hortispoor is de nieuwe naam voor de vertrouwde lijn met sporenelementen van Van Iperen, aangevuld met een...