'Oog voor infectiebronnen rondom de kas'

21-11-2017    10:33   |    Goedemorgen

Alleen schoonmaken en ontsmetten ín de kas is niet voldoende om schoon te kunnen starten met een nieuwe teelt. Ook onkruid, oud plantmateriaal en (drain)silo’s rondom de kas kunnen een infectiebron vormen en verdienen daarom aandacht, benadrukt Cultilene.

Volgens Jan-Willem Spaargaren,  Product & Application Specialist bij Cultilene, is de directe omgeving van de kas een belangrijk item tijdens de teeltwisseling. “Buiten de kas staat vaak onkruid, ook ligt er dikwijls een berg oud plantmateriaal. Sporen van rottend plantmateriaal kunnen heel makkelijk binnenwaaien, met alle gevolgen van dien. Daar zijn telers zich vaak niet of te weinig van bewust.”

Ook drainsilo’s en andersoortige silo’s mogen volgens de Cultilene-specialist niet worden vergeten. “Op de bodem van de silo’s ontstaat na verloop van tijd een laagje slib. Hierin zitten allerlei soorten vervuiling, waaronder plantschadelijke organismen. De kans bestaat dat deze op een dag met het gietwater meegaan. Het is daarom aan te raden om die bodem ieder jaar schoon te maken. De teeltwisseling is daar het perfecte moment voor, aangezien je dan geen water hoeft te geven.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: Brinkman bouwt in Venlo

Royal Brinkman bouwt een nieuwe vestiging in Venlo. Eén van de vele signalen dat het tuinbouwgebied rondom Venlo een enorme vlucht aan het...

'Tuinen Bij' Holland Strelitzia

Wij mochten weer even komen tuinen. Dit keer in Zevenhuizen bij Holland Strelitzia, je weet wel die mooie papegaai bloemen. Nu nog vol in de...