Onderzoek ‘Alstroemeria en haar lichtcriteria’ verlengd

15-10-2020    08:55   |    Kas als Energiebron

In de tweede helft van 2019 is het onderzoek ‘Alstroemeria en haar lichtcriteria’ gestart. Vier lichtspectra worden getest met vier rassen in twee kasafdelingen. Het onderzoek zou in eerste instantie in juli van dit jaar zijn afgerond, maar omdat alstroemeria een meerjarig gewas is, kunnen de productie en vooral de kwaliteit in het aanloopjaar anders zijn dan in het tweede jaar. Om die reden wordt het onderzoek verlengd.

De afgelopen winter was bovendien extreem zacht waardoor bladproblemen, die mogelijk door de verschillende spectra worden versterkt, niet voldoende tot uiting zijn gekomen. Zijn de geconstateerde sterke verschillen in rasreacties op de spectra in de eerste maanden blijvend, of zijn ze veroorzaakt door weggroeiverschillen die in een tweedejaars gewas wegebben?  Voldoende argumenten om het onderzoek met nog een winter te verlengen.

In de overgang van het eerste onderzoek naar de verlenging is een bepaling gedaan van de ondergrondse biomassa. Hiervoor zijn per behandeling en per ras vier planten volledig uitgegraven en van substraat gespoeld. Daarna zijn de ondergrondse plantorganen (rizomen, wortels en knollen of voedingswortels) van elkaar gescheiden, ter bepaling van lengte, aantallen, vers en droog gewicht. Ondergronds blijken de planten behoorlijk heterogeen.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws