'ODE-probleem terug naar minister Wiebes'

13-12-2019    10:57   |    Glastuinbouw Nederland

Bij de behandeling van het Belastingplan begin deze week in de Eerste Kamer, hebben alle twaalf partijen in de Senaat de verhoogde ODE-heffing voor de glastuinbouw ter sprake gebracht. Gesproken werd over disproportionele tarieven, met als resultaat dat de Eerste Kamer opdracht geeft aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om dit probleem op te lossen.

“Het is positief dat de partijen in de Eerste Kamer met ons van mening zijn dat de tariefstijging van de Opslag Duurzame Energie in tariefschijf 3 buiten alle proporties is. Dat is ook de kernboodschap die Glastuinbouw Nederland de afgelopen weken heeft uitgedragen richting de politiek.

De Eerste Kamer is het bovendien met de ‘glastuinbouw coalitie’ en de 647 ondernemers eens dat de tariefstijging van 177% substantieel moet worden verminderd”, zo reageert voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland naar aanleiding van het debat van maandag 9 en dinsdag 10 december.

Dat is een positieve constatering, maar het gaat volgens Van der Tak uiteindelijk wel om het resultaat. “We moeten geen scenario krijgen van ‘operatie (lobby) geslaagd, maar patiënt (ODE blijft) overleden.” Daarom zoekt Glastuinbouw Nederland, met haar alliantiepartners Rabobank Nederland, Royal FloraHolland, Greenports Nederland en GroentenFruit Huis en gesteund door de honderden ondernemers op wie de tariefstijging betrekking heeft, ook de komende dagen de dialoog met de politiek.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws