'Octrooien kunnen heel nuttig zijn'

23-05-2016    10:50

Een weblog van Marcel Kortekaas van EP&C, exclusief voor de GroenteNetten en SierteeltNetten.

Dat een staatssecretaris op journaal uitspraak doet over zo iets buitenissigs als het octrooirecht is bijzonder. De gemoederen zijn dan ook verhit. In een uitspraak van het Europees Octrooibureau is de weg opengesteld om producten van veredeling te beschermen (het betrof tomaten en broccoli).

Octrooirecht geeft een sterker monopolie dan kwekersrecht. De uitspraak van staatssecretaris Van Dam in het journaal van 9 mei dat het beter zou zijn dat kwekers dan maar steeds een stapje verder zetten en niet moeten proberen om hun markt af te schermen voor concurrenten vraagt om nuance. Dat geldt ook over de klacht dat octrooien slecht zijn voor de biodiversiteit.

Natuurlijk zijn er veel vindingen die de moeite waard zijn om te beschermen via octrooien. Een verbeterde plantpot, nieuwe belichting, aangepaste grondsoort, etc. zijn allemaal prima te octrooieren. Daarentegen zijn plant variëteiten en veredelingsprocessen uitgesloten van octrooibescherming, want te beschermen via kwekersrecht. De vraag die nu speelt, is of er ook een verbod moet zijn op octrooi op de producten van veredelingsprocessen. Ja zegt het Europees Parlement in haar resolutie van 17 december 2015. De octrooiwereld zelf is nog verdeeld. Het raakt ook de vraag of dit verbod alleen geldt voor veredelingsproducten of ook nieuwe producten verkregen door genetische manipulatie.

Wat is wijs? Laat je adviseren. Octrooien zijn duur maar kunnen heel nuttig zijn. Kwekersrecht kan voor plantgoed afdoende zijn. Modellen- en merkenrecht kunnen net het verschil maken bij de consument. Alleen dat stapje verder zetten (Van Dam) is slechts het begin.


Wilt u ook met enige regelmaat een weblog schrijven? Stuur dan een mail naar redactie@tuinbouwcommunicatie.nl


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hortispoor gelanceerd

Hortispoor is de nieuwe naam voor de vertrouwde lijn met sporenelementen van Van Iperen, aangevuld met een...