Nieuwe EU-richtlijn beschermt boeren en tuinders

13-03-2019    09:26   |    Goedemorgen

Tuinders, boeren en vissers zijn dankzij een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken. Late betalingen voor bederfelijke producten en het eenzijdig wijzigen of last minute afzeggen van bestellingen worden hierdoor verboden. Wanneer je als leverancier vraagt om een schriftelijk contract mag dit niet geweigerd worden en ook misbruik van vertrouwelijke informatie wordt aangepakt.

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde dinsdag voor aanpak van de oneerlijke handelspraktijken in de voedingssector. De producenten krijgen hierdoor een betere positie tegenover afnemers, handelaren en supermarkten. De nieuwe EU-Richtlijn verbiedt zestien oneerlijke handelspraktijken. Zo mogen supermarkten niet langer boeren en tuinders laten opdraaien voor voeding die niet is verkocht of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ook last minute-afzeggingen zijn taboe.

Scheidsrechter
Elke lidstaat wordt nu verplicht om binnen enkele maanden een ‘voedselscheidsrechter’ aan te stellen die de oneerlijke handelspraktijken ook kan gaan bestraffen. In Nederland wordt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 'Boeren, tuinders en vissers hebben in de voedselketen een zwakkere positie dan handelaren en multinationale retailgiganten', zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Dat blijkt ook uit onderzoek van een Europese onderzoekscommissie van oud-CDA-landbouwminister Cees Veerman in 2016. Meer dan 88 % van de ondervraagde Europeanen vindt ook dat de ketenpositie van boeren versterkt moet worden.
Jan Huitema (VVD-Europarlementariër, medeonderhandelaar) is ook blij dat de positie van boeren en tuinders sterker is geworden: 'De marges voor boer en tuinder zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden, met als gevolg dat bijvoorbeeld late betalingen grote gevolgen kunnen hebben. Deze wetgeving verbetert deze scheve machtsverhoudingen in de keten.'
Er is afgesproken dat binnen vier jaar opnieuw zal worden bekeken in welke mate de ketenpositie is verbeterd. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Aad op IBC

Onze collega Aad is vandaag aanwezig op de IBC in RAI Amsterdam. IBC is 's werelds meest invloedrijke media,...

'Bestel slangen op tijd'

De teeltwissel is de drukste periode voor fabrikanten om druppelslangen te leveren. Ga je dit jaar de...