Mega-tekort aan personeel in groenteteelt verwacht

25-03-2020    10:16   |    AD

Veel arbeidsmigranten die in de sierteelt werken, zitten thuis of zijn terug naar hun land van herkomst omdat er door de coronacrisis nauwelijks werk is in de bloemen en planten. Maar over een paar weken barst de drukte in de paprika's en tomaten los en wordt daar juist een enorm personeelstekort verwacht, schrijft het AD.

Uitzendbureau Jobcenter Haaglanden is voornamelijk werkzaam in de voedingsindustrie en kan de mensen momenteel nog redelijk aan het werk houden. "Maar we zijn wel een hoop mensen kwijtgeraakt die werkten bij klanten in bloemen en planten”, zegt directeur en mede-eigenaar Patrick Olsthoorn. "Die zijn teruggegaan naar Polen omdat de sierteelt op zijn gat ligt. In de groenteteelt gaat het nog aardig door.”

Arbeidsmigranten met een doorlopend contract krijgen momenteel voorrang om elders emplooi te vinden, maar er is ook een groep voor wie geen werk einde ook contract betekent. Die staan nu dus op straat en zitten thuis of zijn terug naar hun land van herkomst. "Als je nu naar Polen teruggaat, moet je twee weken in quarantaine", weet Olsthoorn. "Er is nu best wat leegstand in onze huisvesting.”

Mega-tekort
En arbeidsmigranten die terug zijn naar Polen of omringende landen, zijn ook niet zomaar weer terug, stelt de directeur van Jobcenter Haaglanden. "Nee, die kunnen Polen nu niet meer uit. En wie weet hoe lang dat nog gaat duren. En dat terwijl de drukte in de tomaten en paprika's eraan zit te komen. We krijgen straks een mega-tekort aan personeel. Mensen uit de sierteelt kun je natuurlijk gaan inzetten in de groenteteelt, maar dat werk is er nu nog niet, dus hoe hou je die nog twee, drie weken hier?”  

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Abc westland breidt uit

Hines abc westland breidt in 2020 en 2021 het bedrijventerrein uit met 5,5 hectare. De afgelopen jaren zijn...