Meer Nederlandse wijnboeren

14-09-2021    10:07   |    NU.nl

Nederland telt steeds meer wijnboeren. Waren er vijf jaar geleden nog 94, inmiddels is dat aantal gegroeid naar 171. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral in Gelderland zijn veel wijngaarden, aldus NU.nl.

Vergeleken met grote wijnproducerende landen als Frankrijk en Italië, zijn de aantallen in Nederland nog beperkt. Maar er is wel sprake van een duidelijk stijgende lijn. Vooral het aantal bedrijven dat wijnproductie als hoofdactiviteit heeft, is de voorbije jaren gestegen.

Sommige bedrijven richten zich uitsluitend op het maken van wijn, maar andere combineren het met andere activiteiten. Dan gaat het bijvoorbeeld om agrotoerisme of het runnen van een zorgboerderij

Wijnboeren zijn er in elke provincie, maar Gelderland telt veruit de meeste: 46. Nummer twee is Limburg, met 27. In vrijwel alle provincies namen de aantallen de afgelopen vijf jaar toe, met uitzondering van de provincie Groningen. De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten verwacht voor de komende jaren een kleine groei van het aantal wijnbouwers.

Alle Nederlandse wijngaarden samen beslaan zo'n 250 hectare grond en produceren per jaar 900.000 liter wijn. Dat zijn ongeveer één miljoen flessen. Die wijn wordt vooral verkocht via de eigen verkoop, gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Vakkundig

Op de locatie Next van Duijvestijn Tomaten worden de nieuwe tomatenplantjes voor de belichte kas er vakkundig...

Hoog bezoek Beyond Chrysant

Hoog bezoek voor Beyond Chrysant. Vertegenwoordigers van de Indonesische ambassade lieten zich bijpraten over...