LNG-gaslevering kan lucht geven voor vulgraad

LNG-gaslevering kan lucht geven voor vulgraad

Door wat rustiger weer, met een temperatuur die rond het langjarig gemiddelde ligt en een wind die aanmerkelijk minder is dan vorige week het geval was, zal er geen prijsdrukkend effect zijn op de spotprijzen van zowel daggas als EPEX elektriciteit, verwacht AgroEnergy.

Er staan op dit moment vijf LNG-schepen op de radar voor gaslevering aan de Gate terminal. De verwachting is dat deze in de periode van 5 tot 12 december aan zullen meren. Dit kan wat lucht geven, met name voor de vulgraad van de gasopslagen.

De huidige tactiek van GazProm (geen maandcapaciteit, maar dagelijks wel/geen capaciteit boeken) zorgt in ieder geval niet voor ontspanning op de gasmarkt. Er blijft daardoor een behoorlijke risico-premie in de gas- en (indirect ook) elektriciteitsprijzen, met name voor de komende winterperiode.

Gas en elektra lange termijn
De afgelopen week is er geen noemenswaardig nieuws geweest rondom de NordStream 2 pijpleiding. Naarmate de besluitvorming langer op zich laat wachten, zal de onzekerheid ook toenemen. Voor de langetermijncontracten lijken de gas en elektriciteitsprijzen de stijgende trend door te zetten. Mede geholpen door de sterke prijsontwikkeling van emissierechten, die de 80 €/ton naderen.

Op 2 december heeft het OPEC+-verband wederom vergaderd over de maandelijkse productieverhoging van 400.000 vaten/dag. Diverse analisten houden er rekening mee dat dit aantal naar beneden wordt bijgesteld. Het corona-vliegwiel heeft door de eerder genoemde variant weer een nieuwe zwieper gekregen. De vrees is dat dit de economische activiteiten wederom gaat schaden, waardoor de vraag naar olie lager zal uitvallen.
De onzekerheid die hiermee gepaard gaat, zal de markten de komende weken blijven beheersen. De huidige volatiele prijsvorming is daarom voorlopig nog niet weg.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie