Jungle Talks to... Frankrijk

22-10-2021    08:40   |    Goedemorgen

De komende twee weken bespreekt ‘Jungle Talks to the World’ de tuinbouwontwikkelingen in ‘La Douce France’. Frankrijk is een van de belangrijkste spelers in Europa als het op de productie van vers voedsel aankomt, maar importeert nog steeds ongeveer de helft van wat ze nodig heeft uit het buitenland.

Local for local is een belangrijke trend en de Franse consument hecht waarde aan kwaliteit en smaak, aan producten van eigen bodem. Daarnaast is vertical farming trending, zeker op de daken van grote steden zoals Parijs. Met drie ervaren professionals gaan we in gesprek over de laatste trends en ontwikkeling op het gebied van de productie van groente- en sierteelt.

Maar eerst naar LNV Raad Martijn Weijtens, gestationeerd in Parijs. Hij zal de aftrap van het programma verzorgen en een globaal overzicht geven van waar de Franse tuinbouw op dit moment staat.

Vervolgens neemt Antoine Lepilleur, CEO van Richel Groep, het stokje over en het publiek bijprate over wat er in de kassenbouw gebeurt en ook een onderwerp als co-generatie bespreken. Pierre-Yves Jestin, president van de cooperatieve organisatie  Saveol zal meer inzicht geven in hoe groenteteelt zich heeft ontwikkeld, met speciale aandacht voor pesticidevrije productie. Als laatste komt Brand Wagenaar aan het woord, oprichter en oud-eigenaar van Holimco. Hij zal dieper ingaan op de ontwikkelingen in de sierteelt in Frankrijk.

De week erna, op 4 november praten hij en zijn gasten verder over de kansen, mogelijkheden, maar ook uitdagingen in Frankrijk. Drie onderwerpen komen dan nader aan de orde. Allereerst energie, een complex, maar ook bepalend thema in de Franse tuinbouw. Daarnaast staat duurzaamheid hoog op de agenda. Kan dit bijkomend concurrentievoordeel opleveren tov landen die hier minder aandacht aan besteden? Tot slot, arbeid is in Frankrijk duurder dan in welk ander Europees land ook. Wat zal dit voor de toekomst van de Franse tuinbouw betekenen. Die tuinbouw heeft goede perspectieven, maar kan de sector de mondiale ontwikkelingen bijbenen?

Wanneer je meer wilt weten over Frankrijk, dan is dit de perfecte mogelijkheid om in 2 uur tijd een goed beeld te krijgen van de huidige situatie in de tuinbouw en de verwachtingen voor de komende jaren. Inschakelen doe je via www.paprikatastyradio.nl a.s. donderdag 28 oktober om 16.00 uur en een week later op 4 november weer, ook om 16.00 uur.
 
‘Jungle Talks to France’ wordt mogelijk gemaakt door Paprika Tasty Radio en Jungle Talks en wordt ondersteund door RVO. Programma gemist? Na de radiouitzendingen zijn alle programma's als podcast terug te beluisteren en te downloaden via Spotify (zonder inlog)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hortispoor gelanceerd

Hortispoor is de nieuwe naam voor de vertrouwde lijn met sporenelementen van Van Iperen, aangevuld met een...