Vijf jaar de cel in voor tuinbouwfraude?

17-01-2019    15:19   |    Goedemorgen

Privéjets, dreigbrieven en off shore rekeningen, over de zaak die speelt rondom de fraude en witwaspraktijken van Theo van K. zou je een fantastische serie voor Netflix of Videoland kunnen schrijven. De officier van justitie eiste vijf jaar cel voor alle misstappen.

Wat is er aan de hand?
Arbeid is duur. Arbeidskosten drukken de winst die je maakt op je teelt. Theo van K. had een geniale oplossing: hij kocht de aardbeienplanten (of champignons, of wat je teelt dan ook is) op, liet ze plukken door goedkope arbeidsmigranten die stonden ingeschreven bij een bedrijf in Polen of op Cyprus en stuurde vervolgens een factuur met het rekeningnummer van een bank in Luxemburg. Daar pinde hij wekelijks het geld, dat hij vervolgens stortte op de rekening van een bedrijf dat gevestigd was op de Britse Kaaimaneilanden. De teler kon goedkoop oogsten en Theo van K. verdiende genoeg geld om een privéjet aan te schaffen (waar het OM vorig jaar nog mee in haar maag zat, want zo'n ding kost ook geld om gewoon in de hangar te laten staan). Win-win, zou je zeggen. Behalve dan dat het illegaal is.

Goed geld verdienen
Een stuk minder gelukkig met de constructie waren telers die niet gebruik maakte van een dergelijke dubieuze praktijken. En het Openbaar Ministerie stond ook niet te applaudisseren. Volgens de officier van justitie heeft Theo van K. ruim 30 miljoen euro aan criminele winst gemaakt dankzij valsheid in geschrifte en witwassen. In de toptijd, toen er nog rondgevlogen kon worden in privéjets, werd een kwart van de aardbeien geteeld door Theo van K. Althans, zijn personeel. De omzet liep op tot 85 miljoen per jaar. Echt meewerken met justitie deed Van K. overigens niet, in tegenstelling tot een groep tuinders die profiteerden van de constructie. Zij schikten in 2017 voor 25,2 miljoen euro. Daar moet je een hoop aardbeien en champignons voor verkopen.

Licentiekwestie
Het fraudeballetje lijkt te zijn gaan rollen toen rond 2010 Plant Research International BV een rechtszaak had aangespannen tegen Europe Fruit Trade BV, het handelsbedrijf van Theo van K. Daarin stelde Plant Research International dat Europe Fruit Trade helemaal niet het aardbeienras Elsanta mocht verkopen, want de licentie lag bij de oorspronkelijke teler. Niet bij het bedrijf dat de aardbeien opkocht om via een illegale constructie en goedkope arbeidsmigranten op de markt te brengen. Het gevolg was dat Europe Fruit Trade flink in het zonnetje werd gezet bij justitie en het bedrijf in 2011 in liquidatie ging. Of dat stond het al, en deze zaak kregen ze ook nog op hun dak, dat is niet helemaal duidelijk.

Theo foetsie
In 2011 verdween Theo van K. volledig. Niemand kon hem vinden, zo schreef Follow The Money op. De Belastingdienst kon hem niet vinden voor een claim van tientallen miljoen euro's voor achterstallige belasting en ook zorgverzekeraar CZ was hem kwijt. De enige die hem leek te kunnen vinden, aldus FTM, was The Greenery, die ondanks alles nog steeds champignons bij Theo van K. leek te kopen. Concurrenten van The Greenery ontvingen in dezelfde periode overigens dreigbrieven, waarschijnlijk uit de hoek van verdachte tuinbouwbedrijven, aldus het FD.

Theo vindt zichzelf onschuldig
Deze week verklaarde de hoofdverdachte in de rechtbank van Den Bosch dat hij onschuldig was. In zijn ogen heeft hij de telers juist geholpen. Volgens zijn redenatie heeft hij de economie geholpen, omdat de belastingtechnisch goedkope arbeid de boerderijen liet groeien. Of de rechter gevoelig is voor dit argument, horen we tijdens de uitspraak. Er is vijf jaar cel geëist tegen Theo van K.

Duidelijk is in ieder geval dat we als sector zeker moeten blijven zoeken naar manieren om betaalbaar te kunnen oogsten, alleen dan op een manier die niet crimineel is en wel goed voor de werknemers. Dan maar wat langer moeten werken voor dat privéjet.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws