Hollandse aardbei straks alleen nog uit kas

16-05-2018    10:10   |    Financiële Dagblad

Aardbeientelers die aardbeien in kassen telen, breiden in rap tempo uit. Ze willen daarmee de Spaanse aardbei verdringen uit de supermarkt. Dit meldt het Financiële Dagblad. Zo laat Dutch Berries in de Bommelerwaard momenteel een kas bouwen van 20 hectare waar de zomerkoninkjes in moeten komen.

Gijbert Kreling en Boudewijn van der Wal hebben haast. De grootaandeelhouder en de financieel directeur van Dutch Berries laten in de Bommelerwaard een megakas bouwen. De eerste paal van het twintig hectare grote complex in Zuilichem ging op 1 maart de grond in. Over vier maanden moeten duizenden aardbeienplanten de nieuwe kas in. De nieuwe kas vergt een investering van bijna €40 mln, waarvan het grootste deel van de bank moest komen. 

Minder telers maar opbrengst stijgt
Dutch Berries, omzet €10 mln, maakt deel uit van tuinbouwbedrijf GK Group, dat €20 mln omzet. Het is een van de grotere aardbeientelers in Nederland. De meeste aardbeien, circa 75%, komen volgens het CBS nu nog van de volle grond buiten, maar dat is een kwestie van tijd; de kassenteelt rukt op. Nederland telt zeker tien grootschalige bedrijven die actief zijn in de zogeheten bedekte teelt. Het gaat om bedrijven als Beekers Berries, Diepstraten, Kwekerij Van Oers, Brookberries, Van Gennip Kwekerijen, Dutch Berries en Royal Berry. Het doel van de kastelers is om de Spaanse aardbei te verdrijven, die buiten de zomer de supermarkten domineert. Dat kan alleen met planten die in het najaar en het voorjaar goede aardbeien geven.

Plukkers zijn Poolse vrouwen
Bij Dutch Berries zullen er straks vierhonderd seizoenswerkers aan het werk zijn. Dutch Berries wil ze huisvesten op het bedrijfsterrein, maar de bouw van de appartementen ligt gevoelig in de gemeente Zaltbommel. Van der Wal wil graag doorzetten: "Plukkers vragen ons altijd eerst hoe het zit met de huisvesting." Het is nu al duidelijk waar de sector de komende tien jaar mee te maken krijgt: de inzet van plukrobots en belichte teelt in de donkere wintermaanden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws