'Grote winst voor horti-innovators'

28-06-2022    09:40   |    Goedemorgen

Het heeft wat jaren geduurd, maar inmiddels is de laatste lopende procedure tussen Certhon en PlantLab bij het Gerechtshof Den Haag beëindigd. Waar Certhon al die tijd voor gevochten heeft, is nu definitief: de patenten van PlantLab gericht op de toepassing van LED-verlichting in klimaatkamers, in combinatie met gecontroleerde blad- en wortelverwarming (NL 2 002 091 en EP 2 348 814), hebben nooit bestaan. De gevolgen hiervan zijn enorm voor de gehele sector: het realiseren van innovatieve indoor farms is weer mogelijk zonder risico op gedwongen licentiekosten, zo laat Certhon weten.

De strijd tussen PlantLab en Certhon gaat terug naar 2013. Certhon zou met de bouw van een indoor farm bij een klant inbreuk gemaakt hebben op het patent van PlantLab. Hierbij trachtte PlantLab een licentieovereenkomst met Certhon af te dwingen en gaf PlantLab daarmee het startsein voor diverse juridische procedures. Overtuigd van haar eigen kennis en de ongeldigheid van dit patent ging Certhon het geding vol vertrouwen aan. Certhon wist vervolgens door de jaren heen zowel Octrooicentrum Nederland, de rechtbank, het Gerechtshof Den Haag én het Europees Octrooibureau van haar gelijk te overtuigen. Deze specifieke techniek waarop PlantLab´s patent gebaseerd was, wordt namelijk al sinds de jaren ’90 veelvuldig toegepast in de sector. Zowel het Nederlandse als het Europese patent van PlantLab zijn dan ook volledig nietig verklaard. PlantLab erkende het verlies en heeft de juridische kosten voor Certhon vergoed.

Geen basis voor nieuwe octrooien
Met de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag sluit het boek voor Certhon definitief. Bij het patent van PlantLab dat nietig is verklaard in november 2021, ontbreekt het aan innovatie. "Wij vrezen echter dat PlantLab op dezelfde voet verder gaat", geeft John van der Sande, Chief Innovation Officer bij Certhon, aan. “Ze houden zich namelijk alsnog bezig met het aanvragen van patenten die gebaseerd zijn op dezelfde uitgangspunten en technieken als de patenten die nietig zijn verklaard. Het zou niet mogelijk moeten zijn dat er een verdienmodel zit in het afdwingen van licenties voor patenten die overduidelijk niet innovatief zijn. Dat is niet innoveren, maar het stagneert innovatie voor de gehele sector."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws