Goedemorgen Tech: Nieuwe MacBook gaat terug in de tijd

25-11-2021    09:12   |    Goedemorgen

Speciaal voor Goedemorgen schrijft Peter Otte van Tekstxtra met regelmaat bijdragen over interessante en praktische zaken die spelen in de techwereld en waar jij mogelijk jouw voordeel mee kunt doen. Dit keer vertelt hij over de nieuwe MacBook.

Apple heeft de Macbook-laptops van 2021 gepresenteerd. Op tijd voor de kerstperiode. En, opvallend, de geheugenkaartgleuf én HDMI-poort zijn terug.

In 2020 gooide Apple het ontwerp van de tot dan vertrouwde MacBook om. Ineens was er een touch-pad boven de rij toetsen. En het aantal aansluitingen slonk tot alleen nog USB-C. Wég SD-kaartslot en wég HDMI. Als je die terug wilde moest je maar een dongle kopen waar die aansluitingen wél op zaten.

Maar Apple luistert soms wel naar de onvree bij klanten. En nu zijn dat SD-slot en die HDMI-poort dus terug.

Verder is het racepaard van 2020 nóg sterker geworden. Een vernieuwde eigen Apple processor, de M1 PRO of M1 Max voor zowel de 14 inch als de 16 inch-versie maken de machines bloedsnel. In de M1-chip zit ook een GPU, de graphic processor unit, de grafische kaart. En wat die op het scherm tovert grenst aan het onwaarschijnlijke. De kleurendiepte, de resolutie, de scherpte, waanzinnig. Zelfs de beste losse monitoren vanaf 3500 euro doen het dit laptopscherm niet na.

Klein nadeel: om al die rekenkracht te bergen is het geheel van de behuizing wél ietsje dikker geworden. En het scherm heeft, net als iPhones en iPads, een ‘notch’ gekregen, een inham waar de webcam in verstopt zit. En wat een webcam! Eindelijk fatsoenlijk beeld aan de andere kant van de lijn. Met het geZoom de afgelopen 20 maanden is dat in elk geval een uitkomst.

De 14 en 16 inch Macbooks PRO 2021 liggen nog vóór de kerst in de winkel.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hortispoor gelanceerd

Hortispoor is de nieuwe naam voor de vertrouwde lijn met sporenelementen van Van Iperen, aangevuld met een...