Genezende kracht van tomaat?

24-10-2018    09:13   |    Goedemorgen

Een dieet van onder andere tomaten, shiitake en kurkuma kan de kwaliteit van leven van mannen met prostaatkanker verbeteren. Wie het voedingsplan volgt en een grote diversiteit aan groenten per dag eet, zal zich beter gaan voelen.

Het voedingsplan is onderdeel van een onderzoek op initiatief van Platform Patiënt en Voeding en het Erasmus MC. “Mannen met prostaatkanker zijn al langer aan het zoeken naar goede voeding om zich beter te voelen tijdens hun behandeling. Maar vanuit de behandelend arts krijgen ze daar geen handvatten voor. Daarom willen wij hen nu meer gaan helpen.” Aan het woord is Gaston Remmers, voortrekker van Platform Patiënt en Voeding. Hij legt uit dat er al drie jaar wordt gewerkt aan een onderzoek om het belang van voeding bij prostaatkanker te onderbouwen. Nu is het zover. Remmers: “Zodra we de eerste 90 deelnemers hebben, kunnen we van start. Er zijn drie groepen: een controlegroep, een groep die het voorgeschreven voedingspatroon volgt en een derde groep die bovendien een pakket verse groenten met extra inhoudsstoffen thuisbezorgd krijgt. Een voedingsspecialist zal hen begeleiden. Na drie maanden verwachten we effect te kunnen aantonen.” 

Claim
Het voedingspatroon voor mannen met prostaatkanker bestaat onder meer uit een grote diversiteit aan groenten en kruiden. Denk aan tomaat – liefst met extra lycopeen -, watermeloen, shiitake, broccoli, kool, peulvruchten en kurkuma. “Ook de manier van bereiden is belangrijk: door tomaten te verhitten en vermengen met olie komt meer lycopeen vrij”, weet Remmers. “We claimen overigens niet dat je met deze voeding van je prostaatkanker geneest, maar verwachten wel dat de kwaliteit van leven vooruit gaat. We hopen uiteindelijk wel te kunnen vaststellen dat een passend voedingspatroon een remmende werking heeft en dat de kans kleiner wordt dat de tumor gaat woekeren.” 

Aanbevelingen
Het Platform Patiënt en Voeding heeft de kennis over voeding voor patiënten met prostaatkanker gebundeld door deze mannen zelf te vragen naar hun ervaringen. Die informatie is gespiegeld aan de kennis van voedingsexperts. “Daaruit is een document ontstaan waar wetenschappers, behandelaars en patiënten mee uit de voeten kunnen”, licht Remmers toe. “De eerste laag aanbevelingen zijn voor iedereen goed, daar bovenop komen inzichten die relevant zijn bij kanker en specifiek bij prostaatkanker. Tot slot staan er adviezen in die wel aannemelijk zijn, maar waar nog geen hard bewijs voor is.”  
Remmers vervolgt. “Uit eerder onderzoek van het Erasmus MC is al gebleken dat supplementen nuttig zijn, maar het liefst willen we dat natuurlijk vervangen door voeding waar al goede stoffen in zitten”, zegt Remmers. Ook de tuinbouwsector is stevig aangehaakt. Het idee sluit namelijk goed aan bij vers+, het initiatief van telers die willen benadrukken welke voedingsstoffen in welke groenten zitten. 

Aanmelden
Na jaren van voorbereiden en financiering zoeken, kan het onderzoek nu van start. Gemeente Almere is sponsor als opmaat naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022. Verder is er steun van het MMV/Steunfonds Amnestie. De projectpartners zijn TNO, vers+, een voedingsexpert, Erasmus MC en Platform Patiënt en Voeding.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het onderzoek. Het gaat dan om mannen met prostaatkanker die een zogeheten ‘actief afwachtend’ beleid volgen. Kijk voor meer informatie op www.patientenvoeding.nlof mail naar dr. Lionne Venderbos via l.venderbos@erasmusmc.nl


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws