'Geen uitval door Pythium'

16-08-2022    09:31   |    Goedemorgen

Tomatenteler Herald van der Knaap was een van de eerste gebruikers van ASPERELLO T34 Biocontrol in de tomatenteelt in Nederland. “Ik vind het een echte aanwinst voor onze teelt. We hebben geen uitval meer door Pythium, we kunnen ons chemiegebruik reduceren en zien een spontanere groei.”

Van der Knaap teelt al jaren het tomatenras Merlice op 3,3 ha aan de Zwartendijk in Monster. Naast deze locatie heeft hij samen met zijn neef nog een locatie aan de Bospolder in Honselersdijk. Adviseur Marvin Koot van Biobest Nederland vertelde Van der Knaap in 2017 over succesvolle proeven in de sierteelt met de biologische fungicide ASPERELLO. De nuttige schimmel Trichoderma asperellum T34 helpt planten namelijk beschermen tegen bodemgebonden schimmelziekten zoals Pythium.

Tot dan gebruikte Van der Knaap verschillende chemische middelen tegen Pythium. “Sinds ik ASPERELLO tijdens de hele teelt gebruik, hebben we deze problemen niet meer ervaren. Sindsdien zet ik ASPERELLO daarom standaard in.”

Het product is volgens Van der Knaap gemakkelijk toe te passen. Hij heeft na de zandfilter en de fijnfilter een vat, waar hij verschillende chemische en biologische middelen direct op de hoofdleiding kan injecteren. Het is belangrijk om het product na de filters toe te passen, zodat het op een goede manier bij de wortels aankomt.

Goede vestiging van nuttige schimmel
Het vat van 100 liter vult Van der Knaap twee keer. Per keer gaat er 1,75 kg ASPERELLO mee. Zo komt er in totaal 3,5 kg voor 3,3 ha in het druppelsysteem. “Het is belangrijk dat het product niet 's nachts in het druppelsysteem blijft staan. Dit kan zorgen voor afbraak van het middel en kan verstoppingen veroorzaken”, legt Marvin Koot van Biobest Nederland uit.

Het middel moet aan het einde van de dag de leiding hebben verlaten, zodat de schimmel zich goed kan vestigen rondom de wortels. Van der Knaap voegt daaraan toe: “Het is belangrijk om daarna een tijdje bepaalde chemische middelen niet toe te passen. Het is zonde als je je nuttige schimmel gelijk weer bestrijdt.”

Hoe eerder, hoe beter
Biobest adviseert het biologische middel al bij de plantenkweker in te zetten. Koot: “Hoe eerder de schimmel bij de wortel is, des te kleiner is de kans op infectie van Pythium spp. en/of Fusarium spp. De teler hoeft slechts vier keer per jaar het product toe te passen om jaarrond een bescherming te hebben. Na de toepassing bij de plantenkweker, moet de teler ASPERELLO voor de eerste keer gebruiken bij het voldruppelen van de matten.”

Van der Knaap: “Ik ben overtuigd van de werking van het middel. We hebben geen uitval meer door Pythium. We hoeven minder chemie toe te passen. Verder zie ik een spontanere groei. Vanwege al deze voordelen blijf ik zeker ASPERELLO gebruiken.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Geslaagde Horti Experience

Al weer voor de achtste keer bezochten de buitenlandse Royal Brinkman medewerkers deze week het hoofdkantoor...