Geen officiële melding van ToBRFV

20-03-2019    10:00   |    Goedemorgen

Vorige week publiceerde GFActueel dat bronnen hebben bevestigd dat ToBRFV is uitgebroken bij een tomatenteler in het Westland en in Middenmeer. Ondanks een oproep van TuinbouwAlert en media-aandacht hebben zich op dit moment nog geen bedrijven gemeld bij de officiële instanties. Er bestaat overigens (nog) geen meldingsplicht voor dit virus.

De geruchten van ToBRFV hebben voor veel onrust gezorgd in de tomatenteelt, met name omdat nog niks officieel duidelijk is. Bij Glastuinbouw Nederland ligt de focus momenteel op preventie. Gisteren is het hygiëneprotocol, dat specifiek is aangescherpt voor ToBRFV, verspreid onder de tomatentelers. Binnenkort zal dit ook gepubliceerd worden op TuinbouwAlert.nl. Ook bij Royal Brinkman is een preventiepagina gelanceerd, nadat er veel vragen binnen zijn gekomen.

Geen gevaar voor consumenten
Ook bij Naktuinbouw was begin deze week nog niks gevonden in de proeven dat kon duiden op aanwezigheid van ToBRFV. Het stabiele virus maakt planten ziek en tomaten onverkoopbaar, met een verhoudingsgewijs groot risico op herbesmetting. Maar mensen lopen geen enkel gevaar bij dit virus. Momenteel wordt onderzocht of ToBRFV zaadoverdraagbaar is en wil men investeren in snellere toetsen, zodat in geval van een uitbraak sneller geschakeld kan worden. De ELISA-techniek die nu wordt toegepast bij Naktuinbouw detecteert Tobamo-virussen, waarna met andere toetsmethoden onderzocht kan worden of er sprake is van ToBRFV.

NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten heeft aangegeven geen monsters te hebben genomen van tomatenplanten, omdat een niet Q-waardig virus betreft. Er wordt dus geen onderzoek naar gedaan. Telers zijn dus zelf verantwoordelijk om informatie naar buiten te brengen, al dan niet via TuinbouwAlert. Dat is tot op heden in ieder geval nog niet gebeurd.

Status
De status op dit moment is dus nog steeds onduidelijkheid en onrust, een situatie die nu al bijna een week sinds het verschijnen van het eerste bericht op GFActueel onveranderd is. Duidelijk is dat zowel telers als brancheverenigingen veel voorzorgsmaatregelen nemen, maar dat officiële meldingen nog uitblijven. Dat maakt het een complexe stand van zaken, waar niemand momenteel bij gebaat is. We hopen dan ook dat er snel duidelijkheid komt en uiteraard van het positieve soort. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

B(l)oeiend!

Onze collega Jolanda krijgt steeds meer fans op haar Instagram-account. En wij snappen wel waarom. Onlangs plaatste ze deze foto van een...

LinkedIn: De zomer is begonnen

Afgelopen vrijdag werden op het Museumplein in Amsterdam zonnebloemen uitgedeeld om de start van de zomer te vieren. Op LinkedIn blikt...