Korte termijn stabiel, lange termijn onzeker

17-05-2021    09:35   |    Goedemorgen

De verwachting voor de korte termijnmarkt gas en elektra is stabiel. Volgens de weer- en klimaatpluim van KNMI blijven de maximumtemperaturen voorlopig onder het langjarig gemiddelde hangen. Sinds gisteren trekt de wind wel weer iets aan . Elke dag kan er wel een buitje vallen. Afhankelijk van de grootte van het buiengebied kan dat voor onrust zorgen bij de onbalansprijzen, aldus AgroEnergy.

"De weersomstandigheden zijn ieder geval een stuk stabieler dan de afgelopen week, dus we verwachten minder grote verschillen bij de APX-prijzen. Een gemiddelde dagprijs tussen 50 en 65 €/MWh ligt in de lijn der verwachting. De beschikbaarheid van de centrales is prima, aangezien de Maasvlakte-centrale (Uniper) vanaf afgelopen weekend weer in de lucht is en ook de Eemshaven-B-centrale (RWE) is na een korte storing weer operationeel."

De gasmarkt zoekt voor de korte termijn de balans tussen LNG-aanbod en Noors onderhoud. Van 15 mei tot 2 juni valt er maar liefst 85 miljoen m³ per dag weg uit de Noorse gasvelden. Daar staat echter wel voldoende LNG-import tegenover. De Nederlandse Gate-terminal mag de komende twee weken nog zeker zes tankers verwelkomen. "Het is onwaarschijnlijk dat de daggasprijs de komende weken veel terrein verliest. In het derde kwartaal zijn de flows via de pijpleidingen weer grotendeels op orde en kan er ruimte omlaag ontstaan voor de gasprijzen. Sommige handelaren zijn echter sceptisch en zien pas weer neerwaarts potentieel als Rusland besluit om hun export flink op te voeren of als de emissierechtenprijs wegzakt."

Gas en elektra lange termijn: onzeker
Op 14 juli presenteert de Europese Commissie het plan om in 2030 de emissies met 55% teruggebracht te hebben ten opzichte van 1990. Het lijkt daarbij onvermijdelijk om ook ingrepen te doen in de emissierechtenmarkt, bijvoorbeeld door minder rechten in omloop te brengen. Handelaren springen daar nu al op in door posities in te nemen. De rol die speculanten op deze markt spelen, wordt wel steeds minder wenselijk geacht, dus ook aan deze kant van de markt gaat mogelijk gesleuteld worden.

(Foto: Havenbedrijf Rotterdam / Eric Bakker)

De eerste veilingen binnen het Britse emissierechtensysteem vinden op 19 mei plaats. Het is op dit moment onduidelijk hoeveel Europese rechten op dit moment nog in handen zijn van Britse handelaren, maar de start van Britse veilingen kan voor een sell-off zorgen waar een prijsdrukkend effect van uit gaat.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hortispoor gelanceerd

Hortispoor is de nieuwe naam voor de vertrouwde lijn met sporenelementen van Van Iperen, aangevuld met een...