Experiment Fieldlab toont grote verschillen

21-10-2020    11:33   |    Wageningen U&R Businessunit Glastuinbouw

De eerste gewasproef binnen het Fieldlab had als doel teeltvergelijking tussen een cel in de nieuwe Vertical Farm van WUR in Bleiswijk met een cel bij Delphy, ook in Bleiswijk. De proef is uitgevoerd met basilicum cv 'Edwina' op 13 cm potten en liet direct al grote verschillen zien.

Het Fieldlab Vertical Farming is ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen, die actief zijn of actief willen worden in Vertical Farming. Daarvoor is het belangrijk om Vertical Farming cellen goed te leren kennen en te begrijpen. De functionaliteit van de cellen wordt nauwkeurig onderzocht met diverse sensoren, maar ook met gewassen: planten kunnen ons vertellen hoe een teelt werkelijk is verlopen.

De eerste gewasproef binnen het Fieldlab had als doel teeltvergelijking tussen een cel in de nieuwe Vertical Farm van WUR in Bleiswijk met een cel bij Delphy, ook in Bleiswijk. De proef is uitgevoerd met basilicum cv 'Edwina' op 13 cm potten.

Duidelijke verschillen
De cellen zijn ingesteld met precies dezelfde licht- en klimaatinstellingen en er is volgens dezelfde recepten geteeld. Na vier weken teelt waren er duidelijke verschillen tussen de planten uit de verschillende cellen, onder meer in lengte en kleur. De uitdaging is het vinden van de factoren die verantwoordelijk zijn voor deze verschillen. Daarvoor zullen we de data die met de verschillende sensoren verzameld zijn, nader analyseren. Het onderzoek wordt vervolgd met nieuwe experimenten. Daarin zullen ook andere gewassen onderzocht worden. Ook zal het vergelijkend onderzoek worden uitgebreid met cellen van andere partners uit het Fieldlab Vertical Farming.

Fieldlab Vertical Farming wordt mede mogelijk gemaakt door EFRO Kansen voor West en de Provincie Zuid-Holland.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws