Duurzaam heeft onterecht een duur imago

13-09-2021    09:50   |    Goedemorgen

Onlangs was het 'Duurzame Dinsdag'. Veel mensen willen wel 'bewuster' consumeren, door biologisch te eten of duurzame kleding te kopen, maar goedkopere opties blijven aantrekkelijk. Hoe komt het dat duurzaam en duur(der) vaak hand in hand lijken te gaan? En klopt die aanname eigenlijk wel?

De hogere prijs voor een biologische tomaat of biefstuk in de supermarkt, heeft vooral te maken met het arbeidsintensieve productieproces en een lagere opbrengst per hectare, legt Paulien van der Geest van kennisinstituut Milieu Centraal uit. "Dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte en worden minder snel vetgemest, dus dat kost tijd. Bij groenten en fruit wordt er op minder grote schaal geproduceerd. Die zaken zijn allemaal doorberekend in de prijs."

Daarnaast zijn er een hoop 'verborgen kosten' die bij gangbare producten niet doorberekend worden aan de consument, zegt Babette Porcelijn. Ze schreef het boek De Verborgen Impact over het onderwerp. "Neem bijvoorbeeld ontbossing. Om genoeg veevoer te produceren, moet er soja verbouwd worden. Daarvoor worden in Brazilië grote delen van de Amazone ontbost, zodat er voldoende landbouwgrond is. Maar dat wordt niet verrekend in de prijs van een biefstukje."

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Vakkundig

Op de locatie Next van Duijvestijn Tomaten worden de nieuwe tomatenplantjes voor de belichte kas er vakkundig...

Hoog bezoek Beyond Chrysant

Hoog bezoek voor Beyond Chrysant. Vertegenwoordigers van de Indonesische ambassade lieten zich bijpraten over...