Deliflor onderzoekt bewortelen onder LED

20-03-2019    08:58   |    Goedemorgen

Deliflor gaat door met de proeven om chrysantenstekken te bewortelen onder LED. Na twee winterperiodes zijn nog geen harde conclusies te trekken, maar wel is er aanleiding om door te gaan met de proeven.

In december 2017 is startte de eerste proef. Het doel is om te onderzoeken of productiegroei en/of verbetering van kwaliteit en uniformiteit van de stekken te behalen is onder LED ten opzichte van de huidige belichting met SON-T armaturen. Er zijn inmiddels gedurende 2 winterperiodes proeven uitgevoerd met verschillende lichthoeveelheden in een aparte afdeling van de bewortelingskas. Harde conclusies zijn hieruit vooralsnog moeilijk te trekken. Wel bieden de eerste resultaten aanleiding om door te gaan met de proeven.

Lichtintensiteiten
In de aparte afdeling zijn 545 Philips GreenPower LED toplight armaturen geïnstalleerd met een, op plantniveau, gerealiseerd vermogen van 147µmol/s PAR. In een vergelijkbare afdeling hangen eveneens SON-T armaturen met een, op plantniveau, gerealiseerd vermogen van ongeveer 85 µmol/s PAR.
In de winter van 2017/2018 zijn met name vergelijkingen gedaan tussen verschillende lichtintensiteiten LED ten opzichte van SON-T. Ook is getest met verschillende lichtregimes, belichtingsduur, temperatuur, vocht en CO2. In de huidige winterperiode 2018/2019 zijn de proeven verder verfijnd om met name beter te kunnen sturen op warmte en vocht.

Meer data
Om onderbouwde uitspraken te kunnen doen over het bewortelen van chrysantenstekken onder LED zijn meer data nodig. Er zijn aanwijzingen dat onder LED wel degelijk positieve resultaten qua groeisnelheid te boeken zijn, dus Deliflor zal de proeven onder LED continueren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

B(l)oeiend!

Onze collega Jolanda krijgt steeds meer fans op haar Instagram-account. En wij snappen wel waarom. Onlangs plaatste ze deze foto van een...

LinkedIn: De zomer is begonnen

Afgelopen vrijdag werden op het Museumplein in Amsterdam zonnebloemen uitgedeeld om de start van de zomer te vieren. Op LinkedIn blikt...