De meest gebruikte substraatgrondstoffen

28-09-2020    09:58   |    Goedemorgen

THEMA SUBSTRAAT - Er zijn verschillende vormen van substraat te onderscheiden. De Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland heeft de meest gebruikte grondstoffen en hun herkomst op een rij gezet.

Potgrond is een van die substraten. Potgrond is een mengsel van natuurlijke grondstoffen, waaraan onder andere meststoffen worden toegevoegd. De samenstelling is afgestemd op de plant en op de teeltomstandigheden.

Een andere substraatvorm is steenwol. Ook dit is een natuurproduct, dat wordt gemaakt vanuit basalt (gestolde lava). Kokos is een meer nieuwere variant, die in toenemende mate binnen de tuinbouw wordt toegepast. Kokos wordt ook gebruikt als toeslagstof voor de potgrondsubstraten.

Hernieuwbare grondstoffen die in ontwikkeling zijn, zijn houtvezel en boomschors. De productie van potgrond vindt voornamelijk plaats in Nederland. De belangrijkste grondstof is veen, dat weer te onderscheiden is in witveen en zwartveen. De substraten die de leden van de VPN aan de professionele tuinbouwsector en de hobbysector leveren, voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Die eisen zonder onder andere opgenomen in het RHP-keurmerk (www.rhp.nl).

Over de VPN

De VPN vertegenwoordigt ruim vijfennegentig procent van de potgrond- en substraatfabrikanten in Nederland. Dit zijn internationaal georiënteerde en gecertificeerde bedrijven. Alle leden van de VPN zijn aangesloten bij RHP, het keurmerk voor substraten. Namens haar leden stippelt de VPN een beleid uit dat zich richt op duurzaamheid en dat de toekomst van de branche moet garanderen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws