Blog: Wankele blijheid is uitputtender dan vaststaand leed

19-04-2019    08:48   |    Goedemorgen

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Deze bekende uitspraak van Annemarie van Gaal zou iedere ondernemer moeten kunnen dromen. Wat heeft het voor zin om energie te steken in problemen waarop u geen invloed heeft? Toch zie ik in de praktijk met enige regelmaat ondernemers worstelen met de verkeerde vraagstukken.

Krappe arbeidsmarkt
Neem nu de huidige arbeidsmarkt. Het is beter te anticiperen op de krappe arbeidsmarkt dan te hopen dat er misschien wel kwekers afvallen, waardoor de prijzen mogelijk beter worden. Er zijn vele kwekers afgevallen de laatste tien jaar. Zijn de prijzen daardoor gestegen?
Een krappe arbeidsmarkt biedt kansen om met een onderscheidend personeelsbeleid het verschil te maken. Dáár heeft u zelf invloed op! Niet op het aantal collega’s dat besluit te stoppen.

Vraag en aanbod
Het is bovendien geen vaststaand gegeven dat de prijzen stijgen als het aanbod daalt. Mogelijk neemt de vraag naar uw product af. Dan is krimp geen oplossing. Maar weet u succesvol een ander product in de markt te zetten, dan neemt u het heft in eigen hand.
Denken en handelen vanuit wat Van Gaal ‘vaststaand leed’ noemt, geeft duidelijkheid. Zo komt u tot concrete acties die het leed verzachten of omzetten in kansen. Werken vanuit de gedachte dat er in de wereld om u heen iets verandert ten gunste van uw bedrijfsvoering? Dat is een wankele blijheid.

Breng daarom het vaststaand leed in kaart. Ga het niet uit de weg, maar omarm het en creëer uw eigen blijheid.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Floral Trade Group 50 jaar

Wat begon als een eenmanszaak, groeide in 50 jaar tijd uit tot een toonaangevend familiebedrijf in bloemen,...