Boeren dreigen: lege schappen rond kerst

06-12-2019    10:11   |    Goedemorgen

Een week voor Kerstmis willen boeren de hele Nederlandse voedselvoorziening platleggen, onder meer door distributiecentra te blokkeren.

De brancheorganisatie voor supermarkten neemt de dreiging serieus en zegt contact te hebben met politie en justitie. De blokkeeractie is een idee van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Die heeft het gevoel dat eerdere protesten van boeren met trekkers in Den Haag niets hebben uitgehaald. En dat hun voorgestelde oplossingen voor de stikstofproblematiek worden genegeerd.

"Het Landbouw Collectief heeft ook gesprekken gevoerd met de minister, maar die hebben geen donder opgeleverd’’, stelt FDF-woordvoerder Mischa Bouwer uit Laag-Soeren. Met het lamleggen van de voedselvoorziening wil zijn club politiek Den Haag ‘op zijn knieën’ krijgen. De bouwers van stichting Bouw in Verzet gaven eerder deze week al aan samen met de boeren op te trekken voor een ‘grootschalige actie’. Ook zou een groep vreugdevuurbouwers hebben aangegeven te willen meedoen, aldus Bouwer.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil net als de boeren dat het kabinet met een snelle oplossing komt voor de huidige stikstofimpasse. Maar volgens de brancheorganisatie brengen de aangekondigde acties een uitkomst ‘geen stap dichterbij’. "De consument wordt hier echt geraakt’’, zegt een woordvoerder van het CBL. "Bij eerdere protesten was er nog best sympathie voor de boeren, maar nu tref je ze doordat ze geen eten meer kunnen krijgen. Net in de week voor Kerstmis. Ook mede-ondernemers in de voedselketen worden zo geraakt."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws