Blog: 'Willie Wortel'

Blog: 'Willie Wortel'

Eric Kerklaan is Senior Technical consultant crop protection bij HortiPro. Hij schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Het is altijd weer even nadenken waarover ik zal spreken in mijn blog. Het mag niet te 'commercieel' getint zijn en het moet wel 'lading' hebben.

In deze blog geef ik een kleine opsomming van mijn veldwerkzaamheden en welke hobbels er te nemen zijn om een teler goed advies te kunnen geven.

In de afgelopen week ben ik in Spanje begonnen aan een project in de wijndruiven. Het project omvat Esca-preventie - een schimmelinfectie -  in de druiventeelt. Deze symptoomziekte is heel complex, maar toch zien we mogelijkheden om glastuinbouwkennis in te zetten om meer grip op deze ziekte te krijgen. De kennisniveaus van tuin- en wijnbouw versterken elkaar in de zoektocht naar oplossingen. Dit Esca-project doen we samen met een Spaanse partner.

Met een knipoog naar mijn vorige blog 'Wijnen wijnen', sluit deze blog er wel op aan. Om goede wijnen te produceren met minder middelen, zoeken we naar 'creative minds' oftewel in goed Nederlands, 'Willy Wortels', om onze doelen te bereiken.

Deze 'Willie Wortels' zijn moeilijk te vinden en daarom voor mij des te meer een uitdaging om me te verdiepen in deze materie en Esca op een biologische wijze aan te pakken. Het zoeken naar biologische oplossingen kent vele knelpunten, maar een van de belangrijkste zit tussen de oren. Het is heel belangrijk dat wij als keten 'Out-of-the-Box' denken. In de zoektocht naar mogelijkheden, moeten we in mogelijkheden denken, niet in beperkingen, die zijn er toch al genoeg.

Het is voor HortiPro een uitdaging om het kennisniveau omhoog te krijgen, maar wel één die we met beide handen aanpakken. We staan voor een enorme uitdaging om in een grote verduurzamingsstap te maken tot 2030. Dat gaat niet lukken zonder risico's en creativiteit van de sector. Ook de overheid zal de sector de ruimte moeten bieden om deze opdracht haalbaar te maken. Dit vraagt inlevingsvermogen van onze bestuurders en ambtenaren, maar ook de nodige creativiteit die de wet ons biedt. Dus ook daar hebben we 'Willie Wortels' nodig die 'Out-of-the-Box' denken.

Een hele mooie uitdaging!

Bron: Eric Kerklaan

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie