Blog: 'Tijden veranderen'

21-11-2017    09:38   |    Henk Strating

Een weblog van Henk Strating, oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies&onderhandelingen. Strating schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Tijden veranderen. Als middelbare scholier uit de Haagse nieuwbouw werkte ik in de vakanties in het Westland. In de glastuinbouw. Vooral in de tomaten en in de anjers. Plukken, dieven, pluizen, bossen, ik heb het allemaal gedaan. Nog steeds kan ik genieten van de geur van tomaten. We maakten lange dagen. Van zes uur ’s morgens tot soms laat in de middag. Koffie, thee en schaft (ik herinner me een broodmagere medescholier, die élke dag een héél brood verorberde) deden we in de kas. Koffie uit een grote emaille ketel, gezet door de vrouw van de tuinder. Die pas gebracht werd als de temperatuur drinkbaar was, zodat we niet te lang hoefden te pauzeren… Ik weet niet meer precies wat destijds de stand van het arbeidsrecht was. Maar ik denk dat we menige regel uit wet en CAO hebben overtreden. Onbewust overigens, want wij wilden maar één ding: zo veel mogelijk werken en verdienen.

Tijden veranderen. Op de huidige arbeidsmarkt komen ook steeds meer werkgevers en medewerkers in botsing met de bestaande wet- en regelgeving. Niet omdat ze daar lak aan hebben, maar omdat die regels niet altijd meer passen. Omdat die regels uitgaan van een langdurig dienstverband, regelmatige werktijden en homogene en voor langere tijd vaststaande werkzaamheden. Maar tijden veranderen. Sommige werkgevers en medewerkers gaan geen langdurig dienstverband meer aan, maar verbinden zich voor een bepaalde periode, voor bepaalde werkzaamheden, voor een klus. Soms werken die medewerkers ook nog voor andere werkgevers. Als werknemer of als zzp’er. Of zelfs een combinatie van beide. Wetten en CAO’s zijn daar niet op afgestemd. Natuurlijk niet, want die zijn voor een deel tot stand gekomen in de tijd dat ik in de schoolvakanties tomaten of anjers plukte, diefde, pluisde of boste.

Tijden veranderen. Dat wet- en regelgeving niet is afgestemd op de werkelijkheid is van alle tijden. Van mijn middelbare schooltijd en van deze tijd. Wet- en regelgeving loopt altijd achter de werkelijkheid aan. Misschien kan dat niet anders. Maar dan ligt er een grote verantwoordelijkheid bij politici en sociale partners om wetten en CAO’s steeds opnieuw aan te passen bij veranderingen. Daar mag u hen op aanspreken! Ook vanuit de glastuinbouw. Dat zal op weerstand stuiten. Want veranderen, is niet populair. Vasthouden wat je hebt, is helaas vaak het motto. Maar laat u daardoor niet ontmoedigen! Want ook dát is van alle tijden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: Brinkman bouwt in Venlo

Royal Brinkman bouwt een nieuwe vestiging in Venlo. Eén van de vele signalen dat het tuinbouwgebied rondom Venlo een enorme vlucht aan het...

'Tuinen Bij' Holland Strelitzia

Wij mochten weer even komen tuinen. Dit keer in Zevenhuizen bij Holland Strelitzia, je weet wel die mooie papegaai bloemen. Nu nog vol in de...