Blog: This is your Robot speaking

02-10-2019    10:26   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Hallo boss….

Dit is je dagelijkse update van wat er in de kas is gebeurd.

Ik heb de voortschrijdende data-analyse van buiten- en binnenklimaat, historische teeltbeslissingen en de gevolgen daarvan, van de afgelopen 10 jaar geanalyseerd. Ik heb de plantmetingen daaraan gekoppeld en ook de actuele klimaatgegevens en de weervoorspelling van de dag. Daarop heb ik automatisch de aansturingsblauwdruk voor onze teelt geoptimaliseerd en aangepast.

Vannacht, in de periode dat de hommels binnen waren, hebben we 6.450 vliegende insecten met onze minidrones uit de lucht gehaald. Alle minidrones, op één na zijn veilig teruggekeerd op de basis.  Je wordt verzocht deze ene te vervangen.

Onze scoutingrobots hebben geconstateerd dat het biologisch evenwicht in kas 5, tralies 35 t/m 40 is verstoord. De bladluizen ontwikkelen zich sterker dan de galmug. De robots hebben extra galmug uitgezet.   
De oogstrobots hebben deze week 400.000 kg geoogst product binnengebracht, gesorteerd en verpakt van de volgende kwaliteiten…..


Futuristisch? Écht niet!

Al de hierboven omschreven technieken zijn momenteel in ontwikkeling. As we speak wórden insecten met drones uit de lucht gehaald. En worden historische data gecombineerd met actuele informatie om de meest optimale teeltbeslissingen te nemen. Automatisch. En er wórdt gewerkt aan oogstrobots.

Vorig jaar toonde een team studenten, zonder enige tuinbouwbagage, aan dat zij minstens een even goed teeltresultaat konden behalen met een komkommerteelt dan een groep glastuinbouwondernemers. Puur op basis van gegevensverwerking en -interpretatie. Algoritmes zo u wilt. Eén studententeam had zelfs een beter resultaat dan de groep kwekers. Ook voor dit jaar staat er weer zo’n Autonomous Greenhouse Challenge op het programma. Dit keer ligt de lat iets hoger met een teelt van cherrytomaten.

Niet ver van je bed.
De inzet van robots, maar zéker ook het gebruik van data als sturingsmechanisme komt er aan. En biedt veel mogelijkheden die we tot nu toe onbenut laten. Denk alleen maar aan 10 jaar historische klimaat- en weergegevens die in onze klimaatcomputers zijn opgeslagen. Hoe waardevol zouden die kunnen zijn? En tot nu toe doen we er niets mee...

Er ligt een mooie uitdaging. Ga er mee aan de slag, al is het kleinschalig. Want deze ontwikkeling stopt niet, gaat snel en zal een revolutie in de tuinbouwwereld teweeg brengen.

Veel succes daarbij!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Goedemorgen oliebol!

Op het kantoor van Holland Hortimedia zijn we al volop bezig met het testen van oliebollen. Dit heeft alles te...