Blog: Tegenstrijdigheid

15-10-2019    10:11   |    Ronald Kloppenburg

Een weblog van Ronald Kloppenburg. Hij is Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses. Kloppenburg schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

In onze maatschappij zijn de meeste bedrijven en particulieren voortdurend bezig met een balans te vinden tussen hun inkomsten en uitgaven. Wanneer hier geen evenwicht in is volgt er veelal paniek, angst en onzekerheid. Sommigen gaan hierin zover dat ze niet financieel maar lichamelijk omvallen. Soms nemen ze, bewust of onbewust onschuldige slachtoffers hierin mee. De macht van het geld en de invloed die dit heeft op ons dagelijks leven is immens en bepaalt helaas een groot deel van hoe we (over)leven. Volgens velen mogen we leven in een systeem waarbij we vrijheid hebben van meningsuiting en beweging. Maar, is dat echt zo?

We zijn ons bewust van de vernietigende kracht die de mens kan hebben op de natuur. Als we niet bewust zijn worden we dat wel gemaakt. De strijd die gaande is tussen voor en tegenstanders van processen tot klimaatverbetering laat vaak de armoede in ons land zien. Ik ben momenteel een boek aan het lezen genaamd Sapiens. Hierin wordt zeer duidelijk gemaakt hoe sterk de kracht van de mensheid is en hoe de mens alles kapot zou kunnen maken. Ik zeg bewust “zou kunnen maken”. Het boek zet de mens neer als de vernietigend bron van alle natuur op deze wereld. Ik wil het graag wat positiever houden. Wellicht tegen beter weten in, maar als de mens alles stuk kan maken zou de mens ook weer alles heel kunnen maken. Dat lijkt mij een simpele gedachte.

Dat we ons ervan bewust zijn dat er iets moet veranderen moge duidelijk zijn. Maar, alles kost geld en er moeten offers worden gebracht en als er offers moeten worden gebracht kan dit ten koste gaan van financiële resultaten. Dat is de algemene gedachte. Anders produceren, wellicht heel veel minder en andere materialen toepassen, het zou kunnen. Wanneer we echt stil staan bij wat we nu echt nodig hebben om een fijn leven te hebben denk ik dat we op een heel andere manier zouden leven en werken, alhoewel er ook velen zijn die het prima vinden. De consumptiemaatschappij dwingt ons om te kopen en te hebben, er is constante psychologische manipulatie aanwezig. Voor dit alles is productie en geld nodig. Meer en meer want onze balans moet er blijven en liefst iedere keer een beetje in het voordeel van wat we uit kunnen geven. Op het moment dat we wat meer financiële ruimte hebben weten te creëren worden we geconfronteerd met stijging van vaste kosten of wordt er een nieuwe belastingverhoging ingevoerd of zijn het ineens de ziektekosten. Wanneer je er goed over nadenkt zitten we met elkaar vast in een heel bijzonder patroon. Daarom vind ik het heel bijzonder en volledig tegenstrijdig om in dit patroon te praten over duurzaamheid en de wens tot klimaatverandering wanneer het algemene denkpatroon niet doorbroken wordt.

Eén van de stappen die we met elkaar kunnen zetten is het werken met gezondere marges. Geld zal uiteraard een belangrijke rol blijven spelen in onze wereld en zolang dit op de juiste wijze wordt ingezet is er niets mis mee. In onze sector praat ik veel met vakgenoten die in de afgelopen 10 jaar veel marge hebben moeten inleveren op hun productenpakket. Het pijnlijke gevolg is meer productie, meer verkoop om hetzelfde resultaat of iets meer te kunnen bereiken. Meer productie, ook al wordt dit duurzaam gedaan, betekent meer inspanning, meer distributie, meer uitstoot. Natuurlijk, ook dat is financieel weer goed voor bepaalde sectoren maar het is wel erg tegenstrijdig allemaal.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...