
Al aangemeld voor Ranking?
Onze collega's van KAS organiseren een nieuwe editie van telersverkiezing Ranking the Grower, waarbij wordt...
Het regionale tuinbouwcluster is wereldwijd nummer 1 als het gaat om product en proces. Maar in de toekomst zijn wellicht andere thema's belangrijker. De gezondheid en het geluk van de stedelijke bevolking bijvoorbeeld, en duurzame productie. Die overgang is een flinke puzzel. Een puzzel bovendien die de tuinbouw niet alleen kan oplossen.
Puzzels
De wereldbevolking stijgt - naar 10 miljard in 2050! - en zal steeds vaker in steden wonen. Tegelijk verandert het klimaat. Beide ontwikkelingen zorgen voor een discussie over duurzame productie van gezonde voeding. Tegelijk is het belangrijk dat we in de toekomst plezierig wonen. Vergroenen dus.
De tuinbouw zal zich moeten focussen op het snijvlak van duurzame, en gezonde voeding én nieuwe, gezonde leefomgevingen in de stad. Een ingewikkelde puzzel waaraan we nu al werken, zonder dat we weten hoe de uiteindelijke puzzel eruit gaat zien. Wat we wél weten is hoe de huidige puzzel eruitziet. Dus: we weten hoe we wereldkampioen werden, maar hoe worden we kampioen in een andere discipline?
Polarisatie
De paradox tussen de oude en nieuwe puzzel is steeds zichtbaarder. Kijk bijvoorbeeld naar de maatschappelijke discussie over stiktof en natuur. Die discussie polariseert steeds meer: de relatie tussen boeren en tuinders en consumenten wordt steeds meer op de spits gedreven.
De oplossing? Gezonde voeding en een gezonde leefomgeving integreren in het concept van een circulaire stad. Dat vraagt veel expertise, ondernemerskracht en cross-sectorale innovatie.
In de regio gebeurt het
Regionaal wordt er al hard gewerkt om cross-sectoraal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan gedeelde energiesystemen tussen bedrijven en omwonenden en aan hergebruik van reststromen.
Juist in de regio, daar gebeurt het. Daar ontstaan doorbraakinnovaties die aansluiten bij de uitdagingen van duurzaamheid én verstedelijking. Dit vormt in de toekomst een ijzersterk Nederlands exportproduct. Global Challenges, Dutch Solutions. We kunnen koploper worden op het gebied van de duurzame voedselvoorziening en leefomgevingen van de toekomst, maar alléén als we onze sector overstijgen en zelf het eerste voorbeeld worden van de circulaire stad.
Toekomstmakers
In eerdere blogs heeft u vaak gelezen over Toekomstmakers. Een van die Toekomstmakers is Marte Nooijen. Zij is als Trainee vanuit de Provincie Zuid-Holland 8 maanden werkzaam bij de Greenport West-Holland. Bovenstaande tekst is geschreven door Marte.
Onze collega's van KAS organiseren een nieuwe editie van telersverkiezing Ranking the Grower, waarbij wordt...
Bij Schenkeveld Tomaten begint het inmiddels aardig op kerst te lijken. Het heeft zelfs al gesneeuwd. Hoe dat...
Erik Bruine de Bruin, algemeen directeur van Rosalink, koopt als mede-aandeelhouder de meerderheid van...
Overinschrijving voor SDE+ 10-12-2019 10:51 |
'Weinig residu op groente uit Nederland' 10-12-2019 10:18 |
EnergieEvent Zuidoost-Nederland en Vlaanderen 10-12-2019 10:15 |
Drie nieuwe waterprojecten 10-12-2019 10:13 |
Wat kunnen managers leren van straatkinderen? 10-12-2019 10:04 |
Moederbedrijf van Certis neemt Belchim over 10-12-2019 09:51 |
JoGrow breidt Feel Green-assortiment uit 10-12-2019 09:48 |
Twitter: Bakkie met Arne? 10-12-2019 09:42 |
Onzekerheid over stikstof remt economische groei 10-12-2019 09:37 |
Nieuwe directeur Celieplant 10-12-2019 09:34 |
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties