Blog: Gedonder op de arbeidsmarkt!

03-06-2019    08:36   |    Goedemorgen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn niet alleen in onze sector zorgelijk. Andere sectoren hebben eenzelfde probleem en we vissen allemaal in dezelfde vijver. Ik zie veel bedrijven en organisaties creatief worden. Prachtige ludieke advertenties, open dagen, premies voor nieuw talent, er worden vloggers ingehuurd, kwartiermakers ingezet, we starten weer een campagne, we moeten beter vertellen hoe goed we zijn en meer aandacht besteden aan stagiaires. En van het groene onderwijs wordt soms verwacht dat wij ergens een boompje hebben staan waar wij talent kunnen plukken. Helaas, maar groene werkgevers en het groene onderwijs hebben hetzelfde probleem. En dat probleem zit veel dieper!

Allemaal leuke dingen, maar we hebben meer divers talent nodig. Maar bij de groepen van het VMBO (gaan naar het MBO) en het MBO/HAVO (gaan naar het HBO) komen wij niet eens in beeld, wij komen niet voor in hun keuzemenu!

Ons imago speelt ons hier parten. Het imago is wat anderen van jou vinden en niet wat je zelf wilt zijn. We hebben de laatste weken ons portie imago-ellende wel weer gehad. Wij zijn slechte werkgevers en staan toe dat buitenlandse medewerkers uitgebuit worden. In de landelijke dagbladen, radio en TV komt de sector uitvoerig in beeld bij dit soort verhalen. Overigens geen kwaad woord over onze Poolse medewerkers, maar wij moeten ons wel realiseren dat wij onszelf met dit imago in de eigen voet schieten. Hoelang houden we dit nog vol en wie wil er straks nog voor ons werken?

Op dit moment probeert ieder bedrijf zelf de arbeidsmarkt te bestormen, maar het kan c.q. moet anders.
Bijvoorbeeld; de 200 grootste tuinbouwbedrijven nemen allemaal 5 nieuwe jonge mensen (leerlingen) aan op een leerwerkcontract (desnoods via een bonafideuitzendbureau om de werkgeversrisico’s te beperken). Dat levert 1000 nieuwe banen voor jonge mensen op. Ieder bedrijf stelt een coach/begeleider aan (moet er wel zin in hebben) en wij leiden ze op en sturen ze ook nog 1 dag in de week naar school. De kosten zijn beperkt, de kosten van het opleiden worden door de Minister van Onderwijs betaald. Hoe? Een VMBO-er gaat via de BBL (=regulier onderwijs) een groene MBO opleiding volgen. De MBO-er of Havist gaat via de Flexibele Deeltijd (=regulier onderwijs) een groene HBO opleiding volgen. Uiteraard moet het onderwijs deze werkgevers nauw bij deze opleidingen betrekken. Bij het behalen van een diploma neemt de werkgever hem/haar direct in vaste dienst. Mochten ze binnen een bepaalde tijd elders aan de slag gaan, dan is er sprake van een soort transfersom (afhankelijk van de kosten en de reeds gewerkte tijd). De nieuwe werkgever betaalt deze transfersom graag voor goed opgeleid personeel. De vergelijking met de sport, zonder uitwassen qua salaris, is natuurlijk niet geheel toevallig.

Wie gaat dit organiseren? Bijvoorbeeld kasgroeit, de door werkgevers en werknemers opgezette organisatie. Zij werken voor onze sector en weten veel van opleidingen en onderwijs. Ook MBO-Lentiz en Hogeschool Inholland Delft werken hier zeker aan mee!

Met 1000 betaalde leer-werktrajecten, met uitzicht op een vaste baan, komen we eindelijk weer eens positief in het nieuws!


Reacties (3)

Jan v.d. Ende at 03.06.2019

Het is net welk nieuws je lezen wilt. Waar ligt je focus, negatief nieuws over de tuinbouw vinden? Over elke sector, staat elke week wel iets negatiefs in de media. Alle branches hebben behoefte aan meer arbeidskrachten. Tuinbouw is hier geen uitzondering in. Neemt niet weg dat de branche moet blijven verbeteren en moet werken aan het imago.

Johannes at 03.06.2019

We moeten dit los van Imago bekijken en kijken of er nieuwe (disruptieve) ideeën zijn om jonge mensen aan onze sector te binden. Het idee zoals hierboven beschreven is er één laten we als sector dit om armen en mee aan de slag gaan!!

Kasgroeit at 05.06.2019

Beste Hans,
Bedankt voor dit artikel en leuk dat je ons noemt. Inmiddels zijn we met een vergelijkbare pilot ervaringen aan het opdoen. Kasgroeit is dit voorjaar gestart met het project 'Sleutel aan je toekomst in de kas'. Daarbij zoeken we nieuw talent (en niet alleen jongeren) die zich willen omscholen tot technisch medewerker. Een functie waar veel vraag naar is. Ook Kasgroeit kan dit project niet alleen uitvoeren: wij doen dit in samenwerking met een 14-tal glastuinbouwbedrijven die een functieplaats aanbieden (jaarcontract met uitzicht op vast contract), en zorgen voor een coach (wij noemen dat maatje) op de werkvloer. En natuurlijk de opleider, in samenwerking met het ROVC hebben we een leerlijn op maat ontwikkeld specifiek voor onze sector. Deze technische opleiding, wordt deels gefinancierd door de Colland cursusregeling en deels door de werkgever. Er is juist niet voor een BBL traject gekozen omdat de meesten voorzien zijn van een MBO diploma of zelfs HBO diploma, maar dan in een andere richting. Zij zitten niet te wachten op de algemene vormende vakken zoals Nederlands en Engels. De eerste vier kandidaten zijn geplaatst maar daar is wel de nodige inspanning voor nodig. Dit project is zeer arbeidsintensief. Kasgroeit doet de eerste voorselectie. Om 10 mensen te kunnen plaatsen heb je minimaal 30 aanmeldingen nodig. Ook haken kandidaten zelf af. Dus de vraag is: wil de sector hier meer collectief geld in investeren? (en dan bedoel ik vooral de kosten voor werven en selecteren).
Daarbij komen er wat vragen bij me op: hoe realistisch is het om over 1000 BBL leerlingen te praten? Zijn deze aantallen daadwerkelijk beschikbaar? Welke doelgroep moet de sector dan precies aanspreken? Hoe kan je ze inspireren?

Reageer op dit bericht

Meer nieuws